top of page

1. maj i Istanbul: Det skal du være opmærksom på!

Opdateret: 1. maj
I Tyrkiet er Arbejdernes Internationale Kampdag, den 1. maj, en fridag. Skoler, banker og kontorer er alle lukket.


I Istanbul er den 1. maj dog præget af spændinger mellem regeringen og politiet på den ene side og demonstranter, fagforeninger samt politiske partier på den anden side, da regeringen de seneste mange år har forbudt 1. maj-demonstrationer i Istanbul, og i særdeleshed på den centrale Taksim Plads.Er du i Istanbul, vil jeg anbefale dig helt at undgå Taksim-pladsen allerede fra eftermiddagen den 30. april.


Endvidere vil der med høj sandsynlighed opstå mindre demonstrationer i bydele som Kadıköy og Beşiktaş, hvilket vil betyde, at du skal følge politiets instrukser på stedet.


Jeg vil også anbefale dig straks at søge indendørs, hvis du støder på pansrede politikøretøjer og vandkanoner.

Skulle du, stik mod forventning, blive fanget i en byge af tåregas, kan den 'traditionelle' tyrkiske metode med at spraye limon-kolonya i hænderne, holde dem op omkring næsen og indånde forsigtigt og behersket, hjælpe med at mindske virkningen en smule.


Hovedveje der fører mod Taksim pladsen er lukket i dag den 1/5 . Det er urobetjente der står klar med vandkanoner, der laver barrikaderne.

Disse barakadet bliver enkelte stedet angrebet af radikaliserede kommunistfraktioner.

På billederne her ses hvordan vejene blokkeres, afspærringerne og angrebet.Fakta box:

Taksim Pladsen har historisk betydning som et sted for politiske forsamlinger. Den 1. maj 1977 blev omkring 34 personer dræbt, da højreorienterede organisationer indledte et angreb mod godt 500.000 personer, der deltog i en dengang lovlig 1. maj-demonstration. Episoden var en del af den politiske voldsbølge mellem ultranationalistiske MHP/De Grå Ulve samt ultrareligiøse grupper og socialister/kommunister, der til sidst resulterede i militærkuppet i 1980.


Støt bloggen:


1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

God 1 Maj....helst uden tåregas 🙏🌿

Like

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page