top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

  • Forfatters billedeMartin

5 tips hvis du er turist under Ramadanen

Torsdag den 23. marts er det den første dag i Ramadanen – den muslimske fastemåned. Men nu hvor du har valgt at opleve det fantastiske Tyrkiet under en religiøs højtid er her et par tips om takt & tone som du måske kan gøre brug af. OBS: indlægget er oprindeligt fra 2022, men er i marts 2023 opdateret med 2023 datoer!

1 Åbne og lukkede spisesteder For de fleste fastende. starter dagen generelt noget senere end normalt. Det betyder for eksempel at I istanbul vil morgen trafikken under ramadan-måneden være en hel del lettere. Det kan også betyde at en række mindre forretninger åbner senere end normalt og også at en række caféer og spisesteder slet ikke åbner – eller først åbner meget sent. Dette handler dog i stor stil om hvilket nabolag man bevæger sig rundt i. I Istanbul vil det overvejende være områder som Aksaray, Fatih, Üsküdar og Ümraniye hvor sandsynligheden er højest for lukkede caféer mv.

Ordbog Ramadan: Den 9. måned i den muslimske kalender og er måneden hvor muslimerne faster Ramazan: Det tyrkiske navn for fastemåneden Suhur: Natmad/morgenmads combo. Måltidet spises før dagens faste starter. Iftar: Aftensmåltidet der bryder dagens faste. Bayram (Ramazan Bayram): Helligdage efter fastemåneden i 2023 fra 21. april – 23. april

2 Mad og drikke på åben gade Som turist er det høfligt at vise respekt overfor fastende tyrkere. Dette kan ske for eksempel ved ikke at sidde og drikke vand på bussen, gnaske en sandwich mens du slentrer rundt i gaderne. Det er ikke uhørt at turister der ikke lige tænker sig helt om, udsættes for tilråb. Men igen, det handler om hvor man bevæger sig… vis respekt. I stedet bør du sætte dig på en café, hvor du kan nyde din drikkelse og din mad – og oven i købet slappe lidt af. Smart, ikk’? Da jeg flyttede herned i 2014 blev jeg anbefalet at sætte mig ind bagerst i cafeerne. Dette synes dog at være en overdramatisering, og det gør jeg ikke. Dog holder jeg mig fra at drikke og spise på åben gade i dagtimerne. Du vil sikkert se lokale gøre det, men husk nu på, at Tyrkiet er et voldsomt national-konservativt land, og hvad en turist gør kan være 10x værre end vis en lokal gør det. Sådan er det bare.


3 Trommeslageren Desværre, synes jeg, har man i en lang række byer forbudt den traditionelle trommeslager i gaderne midt om natten. Trommeslageren varsler om at man bør stå op og spise suhur. Hvis du nu hører trommeslageren, og vil tage et billede, så er det kotume at give lidt penge.

4 Beklædning Beklædning. Husk nu på, at ramadanen er en religiøs højtid. Derfor overvej din påklædning. Hvis en mand hopper i shorts, vil det være respektfuldt at disse går ned til knæene. For en kvinde er det lidt af en no-go at bære luftige nederdele og lette toppe. Vær lidt mere konservativ i denne periode, du har trods alt valgt at rejse til Tyrkiet under en af de største religiøse højtider. Er du på stranden, så hold bikinien og de tætsiddende badebukser dér men når du forlader stranden, så vil det være klædeligt, at dække sig lidt til. Dette gælder i øvrigt ikke kun i ramadanen.

5 Mad og iftar Først på aftenen vil du se en masse mennesker tage ophold ved offentlige pladser. Her arrangerer organisationer, politiske partier og lokale bystyre nemlig offentlig iftar. Når der åbnes får man udleveret en pakke der normalt indeholder vand, dadler, suppe, ris, nohut yemegi (kikærter i tomatsovs) og en bolle. Så sætter man sig ved et bord og venter på at muaddhinen afblæser dagens faste ved solnedgang. Og så spises der. Alle er inviteret – bare vent med at spise indtil du ser de andre gøre det… og husk nu ikke at vrænge på næsen af maden hahaha (personligt er jeg ikke begejstret for nohut yemegi). Jeg har selv mange gange lavet iftar til venner der faster. For mig fæles lidt som at stå for maden en juleaften hvor der er masser af børn tilstede. “Er du nu sikker på at maden er klar til iftar?” spørges der mange mange gange, mens længselsfulde øjne holder skrot opsyn med hvad der sker i gryder og på pander. Hvis du nu af en eller anden årsag havner i den situation, er mit tip: Send dem til bageren efter nybagt Ramazan Pide. Ramazan Pide, der er et stort rundt friskbagt brød. Sådan lidt som et møllehjul med boller. Find dem helt friskbagte og lune – og prøv det med nutella – jeg fraskriver mig eventuelle eftervirkninger så som afhængighed, vægt forøgelse o. lign. hahaha Normalt spises Ramazan Pide til iftar måltidet.

  1. Nyd din ferie… Tyrkiet er simpelthen fantastisk

#ramadan #ramazan

mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page