top of page

Civilpoliti legede turister i Istanbul’s rædselstaxaer

Lige siden Istanbul Storkommune IBB for et år siden luftede ideen om en helt ny taxa-struktur i millionbyen, har byens politi udført den ene aktion efter den anden mod de berygtede taxachauffører. I den senest aktion spillede civile betjente turister… du kan næsten gætte resten af historien.

Istanbul taxachauffører er berygtede for at være hamrende ubehøvlede, snyderi og at nægte korte ture – og i følge IBB skal der sættes en stopper for lige netop det.

I særdeleshed har udlandske turister ofte berettet om snyderi med taxameteret. Enten slås det ikke til eller også resettes det ikke efter den sidste tur. En politiaktion bestående af civilklædte betjente, fik til opgave at posere som arabiske turister for at se hvad der egenligt skete, skriver Doğan nyhedsagentur.

De civileklædte betjente blev for eksempel bedt om at betale 500TL for en taxatur fra Sisli til Taksim. En anden bad om 50 EURO for samme tur – en tur der normalt ikke bør koste mere end maksimalt 20TL. På en anden tur fra Taksim til Eminönü bad chaufføren om 90 TL der maksimalt burde have været på 30TL

Da de civile betjente identificerede sig, forsvarrede en af taxachaufførerne sig med: “De kom og talte arabisk, og det forstår jeg ikke, så jeg bad dem om 50 TL”.

Udover taxameter problemerne, fik en række taxachauffører også bøder for at ryge i vognen og mangel på brugen af sikkerhedssele.

En del af IBBs plan på taxaområdet er at introducere en fælles standard hvor bl.a. et basisk kendskab til Engelsk vil være et af kravene. Foreløbigt træder tiltagene ikke i kraft da et flertal bestående af AKP, MHP i IBB bystyre, konsekvent har stemt i mod tiltagene der er introduceret af borgmesterpartiet CHP.

Sådan bruger du bedst taxa i Istanbul – First og fremmest, undgå at praje en taxa på gaden. – Download appen bitaksi til din mobiltelefon. BiTaksi har både tyrkisk og engelsk sprogmulighede (se billede til højre). – Opret dig som bruger. Jeg er blevet fortalt at BiTaksi virker med et dansk mobilnummer. Når du skal bruge en taxa, åbner du appen, og lader den ‘finde dig’. Klik ‘Request BiTaksi’. Når en taxa accepterer, vil du kunne følge den på kortet – ligeledes er der også information om chaufføren og nummerplade. Efter endt køretur vil du have mulighed for at give turen stjerner – ligesom du også vil have muligheden for at bede kundeservice om at kontakte dig – i tilfælde af problemer. BiTaksi mindsker en hel del af de ‘typiske’ taxa problemer.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page