top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

Fugleyngel sætter restaurering af Galatatårnet på pause

Det ikoniske Galatatårn midt i Istanbul er ved at blive bygget om. Indvendigt skal der være et museum og udvendigt skal muren restaureres. Men knapt var restaureringsarbejdet påbegyndt før end ministeren for turisme blev forelagt en underskriftindsamling der ‘tvang’ det ydre restaureringsarbejde på pause.

For ud over at være en af istanbuls helt store turistattraktioner, er det også et yndet ynglested for den svalelignende fugl Mursejleren – en fugl hvis bestand er i tilbagegang.

Dette fik lokale NGO’er til at starte en underskriftindsamling, der på kort tid modtog over 11.000 underskrifter.

Ministeriet modtog inderskriftindsamlingen og en række henvendelser fra en stribe NGO’ere og valgte at sætte restaureringen på pause, indtil ynglesæsonen er ovre. I følge Wikipedia er ungernes redetid op til 2 måneder.

Ministeren for turisme erklærede samtidigt, at der efter restaureringen vil åbne en særudstilling om Galatatårnets fugleliv – i Galatatårnet.

Selv har jeg sjovt nok aldrig været i Galatatårnet – og jeg ved ærligt talt ikke hvorfor – det er sådan lidt ‘WTF’ haha. Men jeg håber en dag meget snart at ændre på dette. Jeg elsker bygningen og området – og har været på pladsen nedenfor mange mange gange, ligesom jeg har siddet på caféer ved siden af og bebudet, at dér skal jeg snart op.


De seneste par år har budt på nogle skrækkelige statslige restaureringsprojekter af historiske monumenter i Tyrkiet. Her er det tårnet ved byen Sile – der nu i folkemunde kaldes for ‘Sponge Bob Firkant’. TV før restaurering. TH efter restaureringOldtidsbyen Hasankeyf er det nyeste skud på stammen af ødelæggende restaureringer.

Extra viden Galatatårnet var indtil for nyligt en del af Istanbul Storkommune’s turismesektor – og en selvsagt stor indtægt for byen. Efter 2019 lokalvalget der vragede regeringenskandidaten til fordel for oppositionenskandidaten, flyttede den tyrkiske regering ejerskabet af en lang række af Istanbuls mange turistattraktioner over til staten – her i blandt Galatatårnet. Der er i øvrigt en større frygt for, at det ydre restaureringsarbejde vil resultere i sjusk, som det er set gentagne gange hen over de seneste godt 10 år – ved statslige restaureringer. Galatårnet er knapt 67 meter højt – og bygget på bakkerne 61 meter over vandets overflade. Tårnet blev bygget i 1348 og erstattede et tidligere tårn, der fungerede som et kontroltårn for den store marine kæde – en kæmpe jernkæde der fingerede som en ‘havlåge’ ved indsejlingen til Det Gyldne Horn. Tårnet fik senere funktion som ‘brand-observations-tårn’.

(foto Gazette Duvar)

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page