top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

  • Forfatters billedeMartin

Husholdningsbudgettet i krise

Når fru Hansen står på basaren i Istanbul og slår sig for brystet mens hun i begejstring råber ‘ihh hvor er her billigt’ – så står Ahu hanem hjemme i lejligheden og slår sig for brystet i frustration over ikke at kunne får husholdningsbudgettet til at slå til. I dette indlæg kigger jeg lidt på husholdningsbudget og løn som fastboende i her Tyrkiet.

Som fastboende i Tyrkiet – med en lønindtægt der overvejende er i tyrkiske lira (TL), har jeg bidt mærke i at husholdningsbudgettet måned for måned ikke slår til. Med tal fra TUIK (det statslige statistik agentur i Tyrkiet) har Bloomberg journalisten İrfan Donat forklaret hvorfor – gennem det seneste år har han har nemlig kigget på priserne på en række basiske madvarer. Og her er hvad han fandt: Olivenolie 39.4% Solsikkeolie 60.8% Majsolie 47.3 Margarine 53.8% Æg 49.3% Mælk og yogurt 35% Linser 41.8% Pasta 22% Brød 26.4% Kylling 64% Oksekød 23% Fisk 34%

Der ud over er gas, elektricitet og vand steget i pris med 15-20% flere gange i 2021. 1. januar blev minimumslønnen hævet med 20% og ligger nu på omkring 2850TL i nettoløn, men som det fremgår af listen ovenfor, matcher det ikke leveomkostningerne – tilnærmelsesvis.

Studerende der modtager uddannelsesstøtte/lån er værdien i forhold til USD over de seneste 5 år faldet fra 135 USD i 2016 til 78 USD i 2021. 

Samtidigt er huslejen i flere områder i Istanbul steget med 100% hen over det seneste år. Heldigvis er der regler for hvor meget den kan stige per år, men hvis du står og skal leje en ny lejlighed, så er det til lommerne.

Lad mig også lige slå fast, at jeg personligt ikke mangler noget – jeg har et godt liv og en god indtægt (efter lokale forhold). Men jeg mærker det som nævnt på husholdningsbudgettet som jeg uden at ændre mine indkøb må oppe hver måned. Nu står jeg overfor en lønstigning om en månedstid, mon den vil matche omkostningerne ved at leve og bo – eller vil lønstigningen følge den tyrkiske regeringens ‘afslappede linje’ overfor inflationen? Det er spændende at bo i Tyrkiet – det er rigtigt spændende, men det er sørme også blevet dyrt.

Hvis du vil læse den seneste rapport om ‘sultegrænsen’ i Tyrkiet, kan du følge linket her. Artiklen er på engelsk: Duvarenglish

Jeg er på ingen måde økonom eller finansiel vismand. Dette indlæg hverken kan eller vil afspejle en dybere analyse af den nuværende økonomiske situation i Tyrkiet – indlægget er tænkt som et billede af min observation som fastboende i Tyrkiet.

#omkostninger #priser

mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page