top of page

Hvad gemmer sig i jorden under den historiske banegård Haydarpaşa

Som et kæmpe symbol på storhed, står den mægtige banegård Haydarpaşa i Kadikoy på den asiatiske side af Istanbul og spejder ud over indgangen mellem Bosporus Strædet og Marmara havet med Europa 3 km ude i horisonten. Men selv om banegårdens storhedstid måske er ovre, har arkæologiske udgravninger pludseligt afdækket at området måske også storhedstid i oldtiden.

Hvergang jeg sejler ind eller ud af Kadikoy havn, kigger jeg med beundring på Haydarpaşa, denne kolossale struktur der stod færdig og klar til brug som banegård i 1912. Bygget af overvejende tyske og italienske arbejdere – der i øvrigt så grundlagde den del af byen, jeg selv er bosiddende i.

Når jeg sejler forbi banegården, tænker jeg på de væld af film fra den tyrkiske film-guldalder, kaldet yesilcam, hvor netop Haydarpaşa, som det sidste stop før Europa – set med Anatolske øjne, symboliserer alt fra ‘farvel til det gamle’, ‘en ny begyndelse’, ‘fra den anatolske slette til det moderne liv’ over ‘håb’ og ‘drømme’.

Et af de helt tidligste billeder af den historiske banegård.

Fra søsiden

Bagsiden af banegården.


foto: Kadikoy kommune

Ind I mellem befinder jeg mig på bagsiden af banegården hvor en bro går hen over de gamle spor og perroner. For et par måneder siden valgte jeg at stoppe op, og mellem store brædder kaste et kig ned på den udgravning der har stået på i cirka 3 år – og er en del af banegårdens restaureringsproces.

Jeg blev helt paff… det, det er jo vildt fantastisk. Jeg begyndte at forhøre mig hos venner og forbindelser, for det jeg så, var ikke 100 år gammelt. Det jeg med mit øje kunne se, så mere ud som en kæmpe struktur af en art. Hvad kunne det dog være det her?

Det viser sig, at der efter al sandsynlighed i byzantiner-riget har ligget en kristen kirke og gravplads, på stedet. Historikerne ved udgravningen mener også at kunne dokumentere noget der kunne minde om et mindre palads – en helligdom der efter al sandsynlighed daterer helt tilbage til 500 år F.kr.

Desuden har arkæologerne fundet en Osmansk brønd og her forleden læste jeg, at man nu også havde fundet en gammel bunker – et levn – fra 2. verdenskrig.

Et kig gennem gitter og brædder ud over udgravningerne bag Haydarpaşa. Foto mitistanbul.dk 2021

kadikoy, eller Kalkedon som er oldtidsnavnet for bydelen, har en spændende historie… faktisk mener man at kunne spore Kalkedon tilbage til 700-600 år F.kr… og det er jo ikke for ingenting, at der er en krokodille-statue på en mindre plads midt i det pulserende hjerte af bydelen. Men alt dette hører et andet indlæg til.

Og som det siges, at hvergang man graver ned under Istanbul, finder man endnu en by.

Haydarpaşa blev i 2010 ramt af en større brand og har siden været kastet frem og tilbage mellem forskellige projekter, så som at lave stationsbygningen om til et luksushotel. Den nuværende restaurering har dog stadig for øje at bygningen skal bibeholde sin funktion som banegård.

Sådan kommer du til Haydarpaşa: Fra den europæiske side, tag en færge til Kadikoy fra Eminönü, Karaköy eller Kabatas. Efter cirka 10 minutters sejlads passerer du først ‘Ungmøens tårn’ og cirka 3-5 minutter senere vil de se Haydarpaşa. Haydarpaşa er lukket for offentligheden. Det regnes med at man vil åbne et udendørs museum vedrørende udgravningerne indenfor 2-3 år. Er du til historie – og måske til Istanbuls historie, så kan jeg klart anbefale bogen: “The World Beneath Istanbul” (ISBN 9786055592059) af historikeren Ersin Kalkan.

Er du til mere om Istanbuls historie, så kan jeg klart anbefale bogen: “The World Beneath Istanbul” (ISBN 9786055592059) af historikeren Ersin Kalkan. Bogen koncentrerer sig dog mest om Byzantium halv-øen.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page