top of page

Istanbul står her også til september

Det Danske Udenrigsministerium fraråder unødvendig rejse til lande som f.eks. Tyrkiet, og skønt jeg savner at møde besøgende her i Istanbul vise dem nogle af byens skjulte skatte – så bør UMs vejledning tages alvorligt.

Jeg har modtaget en del spørgsmål om jeg ved hvordan man kan komme til Istanbul, skønt UM fraråder rejse til Tyrkiet. Og jeg ser, til dels med skræk, hvordan der i diverse grupper kommer forslag til hvordan sommerferien i Istanbul eller i strandkanten i Alanya kan reddes – ja, så er det altså ikke bare sådan ligetil… og tager du afsted, er det både en risikofyldt rejse der kan ende med at blive ualmindelig dyr for dig selv – og måske andre i din omgangskreds.

Fly fly-ikke Turkish Airlines THY har meldt ud at de genoptager flyruter til og fra Danmark i sidste halvdel af juni, og skønt dette lyder ganske godt, så har THY i skrivende stund ikke fået lov til at lande i Danmark, hvilket selvfølgelig umuliggør flyveplanerne for THY.

I diverse SO-ME grupper er der alligevel mange gode ideer til hvordan man kan komme afsted alligevel, men er det nu så smart?

Rejseforsikring Din rejseforsikring vil højest sandsynligt ikke dække under ophold, hvis rejsen finder sted efter UM har offentliggjort deres rejsevejledning for Tyrkiet. Det vil sige, at kommer du til skade, bliver du syg og har brug for lægehjælp så er regningen din egen – helt og holdent. Et besøg hos en læge (uden laboratorie tests) koster fra cirka 250 TL.

COVID19 sikkert? Ja, de officielle tal ser lovende ud, skønt at de nu skriver ‘skøn’ foran tallene. Men Tyrkiet har netop lanceret en kæmpe genåbning af landet på en lang række områder. Hvor Danmark brugte 6 uger, har Tyrkiet genåbnet de samme – og flere aktiviteter på én og samme dag – om det var en god idé ser vi om ca 7-14 dage. Desuden har et nyt studie i Danmark fastlagt, at det var forsamlingsforbuddet der har været den helt store faktor i de lave smittetal og det lave smittetryk i Danmark (dansk smittetryk er pt 0.6 i Tyrkiet 1.4) – i Tyrkiet er der intet reelt forsamlingsforbud. Her er man generelt meget fysisk og ‘det private rum’ findes ikke rigtigt. Folk ånder dig stadig i nakken mens du står og hæver penge i en pengeautomat, den sociale distance overholdes kun meget lidt i forretninger – og fortovene er for smalle til overhovedet at kunne overholde nogen som helst form for distance. I følge de officielle udmeldinger, er der ingen ‘aktive’ COVID19 tilfælde i turistområderne i Antalya provinsen. Men I følge en overlæge her i Istanbul, en af mine gode bekendte, er det lige så langt fra sandheden som at Jorden skulle være flad. Angiveligt sygetransporteres nye COVID19 patienter fra ferieparadiserne til hospitaler i andre storbyer – for at holde det lokale smittetal nede. Smart, ja – men ærligt?

Æv bæv – jeg rejser alligevel OK, så lad os lege med det scenarie at du vælger at ignorere UMs rejsevejledning og det ovenstående. Du finder en mulighed for at komme herned til Tyrkiet. Den danske regering har tegnet et tydeligt billede af, hvad en sådan rejse (eller trods) vil betyde når du igen er på dansk jord:

Der er 2 ugers hjemme-karantæne/isolation. Denne er frivillig, men vil du personligt være beæret med titlen ‘superspreder’? – Nej, vel – så gør det hellere. Endvidere er de to ugers karantæne egenbetalte. Det vil sige, at din arbejdsgiver enten trækker dem i din løn eller beder dig bruge ferie- fridage. Umiddelbart lyder det jo meget enkelt, men jeg tror at dine kolleger vil se skævt til dig, når du endeligt møder op på arbejdet. Måske havde en anden kollega arrangeret feriedage i sommerhuset eller på camping med familien, men fordi du absolut skulle afsted og i dermed karantæne, blev kollegaens ferie annuleret. Med andre ord dine feriebilleder er der nok ikke megen glæde i at fremvise – kollegerne vil nok hellere se dig helt forsvinde.

Istanbul står her også til september Så lad mig slå det fast, jeg glæder mig som et lille barn på juleaften til igen at se Istanbul blive vist frem til spændte besøgende.. men ærligt talt, en del af begejstringen for byen er at se andres begejstring – og den er i denne periode rimeligt ‘meh’ for du har mundbind på, og med sådan et, kan du ikke se når de andre besøgende taber kæben i et stort ‘wow’ foran Hagia Sophia eller i Det Sunkne Palads (cisternerne) – du kan heller ikke gå rundt på stranden og gnaske en is, for der skal du skal have mundbind på.

Vent nu hellere lidt – i hvert tilfælde indtil UM siger ‘OK tag bare til Tyrkiet’. Istanbul har stået her i godt 2500 år – og står her også til September i år.

730

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page