top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

  • Forfatters billedeMartin

Istanbuls herreløse katte & hunde

Besøger du Istanbul, vil du uden tvivl møde nogle af de mange herreløse katte og hunde der bor på gaderne eller i byens parker – det anslås at der er knapt 200.000 herreløse katte og hunde i storbyen. I dag er der kommunale og private organisationer samt private personer der tager sig af dyrene, men sådan har det ikke altid været.

I dagens Istanbul ser man masser af hunde på gaderne og i parkerne. Ligesom de ved hvordan de skal begå sig i trafikken, ved de også at et par dybe brune hundeøjne eller en spindende gnubben op ad benet sikkert kaster lidt mad af sig. For søde- det er de fleste, også selv om størstedelen af gadehundende tilhører den større størrelse af hunderacerne.

billeder fra 1910 Hayırsızada Hunde Massakre

I 1910 fik guvernøren af Konstantinopel (Istanbul fra 1930) en idé: han ville samle alle gadehundende i byen, og sende dem ud til en af de mindre ubeboede øer i Marmarahavet – lige ud for byen. Det anslås at ca. 80.000 hunde blev indfanget og sendt ud på øen Sivriada (Den Spidse Ø). En stor del af hundene døde – dels over behandlingen, dels sygdom, dels af sult – og en del druknede i forsøget på at flygte fra den uvelkomne golde ø. I 1911 blev byen ramt af en gennemtrængende brand og i 1912 ramte et kraftigt jordskælv – disse events blev af de lokale omtalt som ‘Guds straf for behandlingen af hundene’. Hundemassakren kaldes i dag for ’1910 Hayırsızada Hunde Massakre’ (Hayırsızada – Den Uvejsomme Ø).

[sc name=”primotours”][sc name=”rejsebutik”]

Heldigvis er myndighedernes tone overfor de herreløse dyr i dag en helt anden. I fællesskab med flere dyreorganisationer, indsamler man dyrene, vaccinerer og kastrerer/steriliserer dem – og sætter dem ud hvor man fandt dem. Hundene får et ‘tag’ i øret mens hunkattene får et lille hak i øret, der betyder at dyret har været i behandling.

Flaske-til-mad automat


Kattehuse


På mit arbejde donerer vi penge til mad & dyrlæge for dyrene i universitetshaven. Her er en ældre skøn mis der har kastet sin kærlighed på mig – det er gengældt


Jeg var ude at drinker the med nogle venner da denne skønne vovse kom forbi


Dette skilt har jeg kun set her i Istanbul. Dette skilt står i nærheden af mit hjem.

hvis man som privatperson finder en syg hund eller kat på gaden, kan man enten ringe efter den kommunale dyrlæge der gratis kommer og behandler dyret – eller man kan tage dyret til en privat dyreklinik, her skal man dog betale for behandlingen, men de fleste dyrlæge har special-rabat for gadedyrsbehandling.

Såvel myndighederne som privatorganisationer, privatpersoner og mange forretninger og virksomheder stiller gerne mad og vand frem til hundene og kattene. For et par år siden blev en mad og vand automat introduceret, her kaster man sin tomme vandflaske ind i maskinen, og vupti ud kommer der tørfoder og vand til dyrene. Maskinerne står hist og her over hele byen.Gode links:


  1. haytap.org – en privat dyreorganisation i stil med Dyrefonden i Danmark

  2. Tails Of Turkey – adopter en gadehund eller kat

1.380

#Gadedyr #historie #hunde #katte

mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page