top of page

Istanbuls herreløse katte & hunde

Opdateret: 24. majBesøger du Istanbul, vil du uden tvivl møde nogle af de mange herreløse katte og hunde, der bor på gaderne eller i byens parker – det anslås, at der er knap 200.000 herreløse katte og hunde i storbyen. I dag er der kommunale og private organisationer samt privatpersoner, der tager sig af dyrene, men sådan har det ikke altid været.


I dagens Istanbul ser man masser af hunde på gaderne og i parkerne. Ligesom de ved, hvordan de skal begå sig i trafikken, ved de også, at et par dybe brune hundeøjne eller en spindende gnubben op ad benet sikkert kaster lidt mad af sig.

For søde – det er langt de fleste.

I 1910 fik guvernøren af Konstantinopel (Istanbul fra 1930) en idé: han ville samle alle gadehundene i byen og sende dem ud til en af de mindre ubeboede øer i Marmarahavet – lige ud for byen.


Det anslås, at ca. 80.000 hunde blev indfanget og sendt ud på øen Sivriada (Den Spidse Ø). En stor del af hundene døde – dels på grund af behandlingen, dels sygdom, dels af sult – og en del druknede i forsøget på at flygte fra den ubeboelige ø.I 1911 blev byen ramt af en gennemtrængende brand, og i 1912 ramte et kraftigt jordskælv – disse hændelser blev af de lokale omtalt som ‘Guds straf for behandlingen af hundene’. Hundemassakren kaldes i dag for ’1910 Hayırsızada Hunde Massakre’ (Hayırsızada – Den Uvejsomme Ø).


Heldigvis er myndighedernes tone overfor de herreløse dyr i dag en helt anden. I fællesskab med flere dyreorganisationer indsamler man dyrene, vaccinerer og kastrerer/steriliserer dem – og sætter dem ud, hvor man fandt dem.Hundene får et ‘tag’ i øret, mens hunkattene får et lille hak i øret, der betyder, at dyret har været i behandling. Hvis man som privatperson finder en syg hund eller kat på gaden, kan man enten ringe efter den kommunale dyrlæge, der gratis kommer og behandler dyret – eller man kan tage dyret til en privat dyreklinik.

Her skal man dog betale for behandlingen, men de fleste dyrlæger har special-rabat for gadedyrsbehandling.

Såvel myndighederne som privatorganisationer, privatpersoner og mange forretninger og virksomheder stiller gerne mad og vand frem til hundene og kattene.


For et par år siden blev en mad- og vandautomat introduceret; her kaster man sin tomme vandflaske ind i maskinen, og vupti, ud kommer der tørfoder og vand til dyrene. Maskinerne står hist og her over hele byen.


Gode links:

  1. haytap.org – en privat dyreorganisation i stil med Dyrefonden i Danmark

  2. Tails Of Turkey – adopter en gadehund eller kat


Klik & Støt bloggen:

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page