top of page

Kære Tyrkiet, Tillykke med de 99 år

Den 29. oktober er det Republikken Tyrkiets fødselsdag, og dette bliver fejret overalt. Lige fra flag hængende mellem boligblokke, ned ad husmure, ud af vinduet og ned fra lygtepæle til parader og politiske manifester fra alle lejre. (Indlægget er opdateret den 27. oktober 2022)

Den 29. oktober 1923 blev Republikken Tyrkiet officielt født – dette skete ved at landets revolutionere leder Mustafa Kemal deklarere, at landet fra nu af var en republik under navnet Türkiye Cumhuriyeti – herefter blev Mustafa Kemal indsat som republikkens første præsident af parlamentet.


Faktisk er Tyrkiets egentlige fødselsdag 3 og et halvt år tidligere, da Mustafa Kemal og frihedskæmperne den 23. april 1920 grundlagde Den Nationale Forsamling og den 3 årige Uafhængighedskrig* begyndte.

En patriotisk dag Tyrkiet er ligesom andre unge republikker utroligt patriotisk/nationalistisk. Blandt andet er det obligatorisk for skoleelever og lærere til at lave og se hyldetsoptrædener som de fleste historikere måske ville kategorisere som en ‘delvis omgåen med sandheden’ – men sådan er det i de hersens unge republikker. Tag USA for eksempel. Nej, det var ikke USA der opfandt brugen af kniven og gaflen. Ja ja, men det er en del af de unge republikkers eget billede – deres selvopfattelse og deres misforståede patriotiske sind; både farlig og svær at pille ved.

Er du på gaden i disse dage, vil du uden tvivl se biler køre rundt med det tyrkiske flag, ladvogne med mega højtalere drøne nationale sange og en general glad stemning. Den 29. oktober er der som oftest parader og fyrværkeri i Tyrkiets større byer.

OBS: – Offentlige kontorer og banker holder lukket fra den 28. oktober klokken 13:00 samt den 29. oktober (der i 2022 alligevel er en lørdag). – Shoppingcentrene holder åbent, flere annoncere koncerter m.m. – Offentlig transport vil fungere som på en søndag.

*Uafhængighedskrigen: Osmannerriget var under 1. verdenskrig Tysklands allierede. Efter afslutningen på 1. verdenskrig blev Osmanernes Tyrkiet inddelt og besat af de vindende nationer. Den Nationale Forsamling blev oprettet den 23 April 1920 – og den lange uafhængighedskrig begyndte med republikanerne ledt af Mustafa Kemal (senere Atatürk) på den ene side og de besættende magter og Sultanen på den anden side.


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page