top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

  • Forfatters billedeMartin

Oplev Konstantinopels bymur-museum

Opdateret: 1. okt.

Sidst i september blev første etape af et sprit nyt udendørsmuseum åbnet i Istanbul: “De Theodosiske Bymure i Konstantinopel” – altså Istanbul bymur. Lad mig i dette indlæg tage dig med på en tur på dette museum – og forhåbentligt gøre dig tilpas nysgerrig til at planlægge dit eget besøg på dette spritnye udendørsmuseum der figurerer på UNESCOs Verdensarvsliste.

De Theodosiske bymure strækker sig cirka 7km fra Marmarahavet til Det Gyldne Horn. Gennem historien har murene beskyttet Konstantinopel mod angreb fra blandt andre Hunnerne, Araberne og vikinger indtil den 29. maj 1453 hvor det efter 2 måneders intens bombardement lykkedes Osmannerne at bryde gennem muren – hvilket blev enden på Det Byzantinske Riget. Jeg skal måske lige indskyde her, at skønt helte-billedet om at bombe sig gennem muren er den yndede fortælling blandt tyrkere, så var det en lille dør i muren der stod ‘ulåst’ og det var ad denne vej Osmannerne kom ind i Konstantinopel – her skal jeg så også nævne, at der er uenighed blandt historikere om den ulåste dør teori, men uenigheden synes kun at stamme fra overvejende tyrkiske historikere… ja så er det sagt.


I 1980erne blev bymuren optaget på UNESCOs Verdensarvsliste hvilket blev kviteret med et vagt forsøg på at restaurere muren, dette arbejde kan ses omkring Erdinekapi, i området ved Chora (kirke/moske/museum/moske). Forsøget på restaureringen blev dog ødelagt af korruption, politisk uro hvilket resulterede i pengemangel.

Anderledes så det ud da den nyvalgte Istanbul Storborgmester Imamoglu i foråret 2020 annoncerede at man ville restaurere bymuren og lavet et museum, så bymuren atter kunne opleves på helt tæt hold.

Og således gik det altså, så knapt 2 1/2 år senere åbnede den første etape af det udendørsmuseum der med tiden vil vokse og vokse.

Men det er ikke helt uden udfordringer, for bymuren er beboet af hjemløse og stofmisbrugere der ikke er helt ufarlige. Derfor er min klare anbefaling at et besøg til Bymuren kun bør ske på dette nye udendørs museum, hvor der bliver låst af for natten og vagter holder øje.


Det du kan opleve lige nu på museet er en flot restaurering i linje med den oprindelige byggemetode og materialer. Stenene er overvejende fra øen Kinaliada, og i stedet for at genopbygge murene helt, har man sikret dem og åbnet dem til de besøgenes udforskning.

Fantastisk udsigt, sjove gange og fantasien på overarbejde (klik på billedet for at se i stor størrelse. Åbner i nyt vindue)

Der er flere mindre skilte der forklarer om hvad dette og dette er, men desværre er der (endnu?) kun få på engelsk. I sin korthed forklarer skiltningen hvad det er man kigger på, og hvor mange af dette tårn eller trapper der har været på hele murensstrækning.


Bag muren har man også lavet den gamle politistation Mavlanakapi Politistation ind til et museumscenter. Bag den gamle politistation har man installeret et sjovt kort i jorden over hele det gamle Konstantinopel (altså den såkaldte historiske halvø) og et 3D miniature af bymuren. Her kunne man måske godt have brugt en ‘du her her’ – rød prik, men så er det jo bare at gå på opdagelse… ‘ahhh her er, jamen så må vi… nej for der ligger….’ – altså en sjov aktivitet, hvis det altså ikke lige regner 🙂


En del af Bymurens udendørsmuseum er tilgængeligt for den gangbesværede, men en endnu større del er tilgængeligt for de personer der kan benytte 1500 år gammel (ondskabsfulde haha) stentrapper der leder op i tårnene og byder på en ufattelig fantastisk udsigt over blandt andet Marmarahavet.


Værd at se i området: Panorama 360 er et museum der handler om den Osmanniske belejring af Konstantinopel i 1453. Jeg har tidligere i indlægget her skrevet om forskellige historiske udlægninger, men det skal nævnes at den sidste del af Panorama 360 museet er fantastisk og levende – og kan klart anbefales som et udflugts-mål for hele familien (se videoen nedenfor).

Sådan kommer du til Mevlanakapi Bymurens udendørsmuseum: – Den nemmeste måde, er at tage sporvogn T1 eller T4 til Topkapi station. – Du skal dernæst gå gennem Topkapi Park hen til Mevlanakapi (Mevlani Porten)

Alle fotos er taget af Mit Istanbul DK og Martin Dufke 2022. Det historiske kort over Konstantinopel: commons.

mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page