top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

  • Forfatters billedeMartin

Kurs-krise: tag på støt-de-lokale ferie

Den aktuelle kurs ‘krise’ i Tyrkiet er mums for europæiske turister, men som de fleste også er klar over er det på ingen måde mums for cirka 75 millioner af de godt 84 millioner* tyrkere – og andre bosatte i dette pragtfulde land. Det er nu at du kan holde ferie og bruge et minimum af kroner – men hvordan kan du holde en mere ‘støt-de-lokale ferie’ i Tyrkiet i disse tider? Jeg giver i dette indlæg et par bud på hvordan en sådan ferie kan arrangeres.

Penge… Kursen er i skrivende stund 210,65TL for 100 danske kroner (10. december 2021). For 4 måneder siden lød kursen på cirka 136TL for 100 danske kroner, så du vil altså få en hel del flere tyrkiske lira i hånden nu end i sommer.


Dette betyder dog også at varerne hernede er steget voldsomt i pris… umiddelbart er det kun på få områder en turist vil mærke prisstigningerne.

Du skal være opmærksom på, at den bedste kurs fås på hverdage mellem klokken 10-17, når finansmarkedet er åbent. Der ud over vil jeg klart anbefale dig at bruge betalingskort fremfor kontanter.

Har du set den aktuelle kursomregner og vejrudsigtmitistanbul.dk?

Hotel Drop de store hotelkomplexer der ejes af mega koncerner, forretningsmænd, regeringsministre eller investorgrupper der ikke mangler penge. Tag I stedet og find et mindre familiedrevet hotel, det er disse familier der i disse dage står til at miste alt. Du finder de mindre hoteller ved at søge på fx hotels.com eller på AirBnb.

Mega hotelkomplex vs familie-ejet

Mad All-inclusive konceptet er skide smart, specielt hvis hele familien er afsted. Ingen dumme regninger på drikkevarer og snacks, men du ofrer altså den lokale madkultur til fordel for ønskebrønden af friture. Der ud over, er all-inclusive også med til at kvæle de lokale spisesteder. Derfor: Drop helt all-inclusive og benyt dig i stedet af de lokale tilbud.

I Istanbul kan en lækker morgenmad/brunch for 2 personer fås til cirka 100TL hvilket altså er sådan lidt under en dansk 50er. Aftensmad kan sagtens findes for 40-50TL per person. Prøv de lokale specialiteter – Tyrkiet bugner af lækker mad.

Morgenmad for 2 personer på café vs All-inclusive morgenmad for 150 personer

Købe-med-hjem ting Ja, der er prisstigninger, og det vil også kunne ses på for eksempel tøj. Men omregnet til danske kroner, vil du nok ikke se den store forskel når du hiver kortet op for at betale for 20 par sokker, 5 t-shirts og et par bukser. Læs også Kopivarer: Hvad må jeg… ikke

Drikkepenge og prutteri Det er sådan lidt af en tradition, at når man handler i Tyrkiet på basarer eller små forretninger, at man prutter om prisen. Et godt tip er, at i disse tider bør du som udenlandsk turist droppe ‘for meget’ eller ‘urimeligt’ prutteri. Selvfølgeligt skal du ikke snydes, men personen der sælger dig bæltet eller sommerhatten skal sikkert også brødføde en hel familie.

Det er altid et godt tegn at lægge drikkepenge. 10-15% eller mere, hvis du har mulighed. Et andet punkt er, og her er det hele sådan lidt modstridende – for jeg anbefaler ikke brugen af kontanter (grundet COVID-19), men hvis du betaler kontant i en lille butik eller en mindre restaurant, så vil de være dig taknemmelige. Det koster nemlig forretningen ca 10% af beløbet i gebyrer hver gang der betales med kort. Så lad os lege med tanken at du skal betale 50TL for 2 kopper kaffe med kage, så er der 45TL tilbage til forretningen – 33TL tilbage efter skatter og afgifter. Mange handlende pålægger dog et kortgebyr hvis du handler småt. Jeg har altid undret mig over, at man prutter voldsomt om prisen med gadehandleren, hvorefter man går ind på en noget luksuriøs café og villigt betaler overpris for kaffen eller øllen – og oven i købet lægger drikkepenge. Overvej hvem der måske mest har behov for din empati.

foto: Dominic arizona bonuccelli / azfoto.com

*En netop offentliggjort rapport fra TUIK påviser at en gruppe på godt 9 millioner personer i Tyrkiet tjener det samme som de øvrige 74 millioner mennesker i landet.

mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page