Tårnet der står midt i Bosporusstrædets sydligste munding, har mange navne. Blandt dem er ‘Jomfrutårnet’, ‘Maiden Tower’, ‘Leandertårnet’ eller det tyrkiske navn ‘Kiz Kulesi’. Fra 2021 og frem til forsommeren 2023 var tårnet pakket ind i stilladser da ministeriet for turisme havde igangsat en større renovering.
I dette indlæg finder du lidt om historien bag jumfrutårnet (også kendt som Ungmøenstårn, Ungpigenstårn) samt relevant turistinformation.
Cirka 200 meter fra Üsküdar på den asiatiske side af Istanbul, står tårnet på en lille holm bestående af klipperne Arcla og Damialis – og det har det mere eller mindre gjort i godt 2400 år.
Historikere mener at en slags skibsproviant/station blev grundlagt på holmen ud for hvad der dengang hed Chrysopolis og som i dag går under navnet Üsküdar. 1500 år senere blev holmen til en del af af Byzantinske Riges fæstningsværk da kejser Alexios Komnenos 1. hvorfra en gigantisk jernkæde til Mangana, det nuværende Sirkeci – endestation for Orientekspressen, beskyttede Byzantium mod fjender fra søsiden. en lignende kæde blokkerede også indgangen til Det Gyldne Horn (Halic) – Kæderne kunne sænkes og hæves efter ønske. Stykker af demme kæde ligger i dag udstillet bl.a. i Topkapi Paladset og på Søfartsmuseet i Besiktas.
Jomfrutårnet eller Leandertårnet… Så er det tid til lidt eventyr… altså,
Et orakel profeterede, at kejserens højt elskede datter ville blive dræbt af en giftig slange på hendes 18 års fødselsdag, så for at beskytte hende lod kejseren bygge tårnet på holmen i Bosporus. Her låsede han hende inde og mente dermed at kunne holde hende væk fra slanger. Dem eneste regelmæssige gæst hun kunne modtage, var hendes far.
På prinsessens 18 års fødselsdag bragte kejseren hende en kurv pakket med eksotiske frugter som gave, glad for at han havde været i stand til at modarbejde profetien. Glæden holdt dog kun kort, da en hugorm, der havde gemt sig blandt frugterne, bed prinsessen der få minutter senere døde i sin fars arme, præcis som oraklet havde forudsagt, deraf navnet Jomfrutårnet.
Leandertårnet. At kalde Bosporustårnet for Leandertårnet er imidlertid en misforståelse og et miks af både myter, legender og almen geografi. Det er nemlig den dramatiske græske myte om Hero og Leander… men den finder sted et helt andet sted, et par hundrede kilometer fra Bosporus, nemlig i Dardanellerstrædet. Og det er måske ikke så sært at der blandet rundt i både geografi og personer, for Dardanellerstrædet og Bosporusstrædet minder på mange måde om hinanden… de ligger begge i en ende af Marmarahavet og har en bred i Europa og en i Asien. Men, tårnet i Bosporus, er altså ikke en del af myten om Hero og Leander.
En restaurering i 1944 og 1945.
… og i dag Gennem de godt 2400 år hvor der har eksisteret en bygning af en art på holmen i Bosporus har både jordskælv, brænde og Tsunamier op gennem tiden ødelagt bygningerne på klippeøen. I forsommeren 2023 blev tårnet genåbnet efter 2 års ombygning. Nerverne var tilstede, for når Ministeriet for Turisme er involveret i restaureringer, ender det ofte som en tragisk parodi. Så efter både billeder og videoer på et tidspunkt afslørede at hele tårnet var væk, så stod det færdig med neonlys og blå ‘fætterlys’ sidst i maj i år.
Væk fra øen er restauranterne og restaureringen blev en tilbageførelse til tårnets udsende omkring år 1900. Jeg skal lige tilføje, at diverse bleep bleep ‘fætterlys’ og lazershow ikke er hverdag på tårnet. Efter massiv kritik blev det meldt ud at det kune ville være til særlige lejligheder.
Sådan kommer du dertil – Der afgår små passagerbåde ud til tårnet fra kysten ved Üsküdar. – Tager du færgen eller Marmaray til Üsküdar, kan du gå til tårnets færgestop på cirka 20 minutter. Du kan også tage busser eller Taxa. Du kan spørge efter Kiz Kulesi [ke’s kugles:æ] – Billet- og entreprisen skulle i skrivende stund være 550TL (august 2023). – Har du tyrkisk ID og et museumskort, skulle dette virke.
Illustrationer: IBB, Kültür ve Turizm Bakanlığı, mitistanbul.dk
Comentários