top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

  • Forfatters billedeMartin

Offentlig transport i Istanbul

Der bor omkring 20 millioner Mennesker i Istanbul. Det lægger selvsagt et enormt press på vejnettet og stiller gigantiske krav til den offentlige transport og med mindre du vil sidde i bilkøer i timevis og kæmpe for at finde parkering – så brug hellere den offentlige transport og drop biludlejeningen – det er i øvrigt også en voldsom sag at begå sig i Istanbul trafikken.

Priser Priser/takster for både taxa og off transport er stigende i 2022 grundet landets økonomiske kaos. De priser/takster der står nævnt her i indlægget er fra 2020 – beregn derfor en fordobling plus lidt mere… i Tyrkiske Lira (TL).

Skinner & vand

Netværket i den offentlige transport har hen over de seneste 10 år gennemgået lidt af en revolution. Metronettet udbygges på højtryk og sammen med Metrobussen og den nyåbnede Marmaray togstrækning, er det ikke sindssygt svært at bevæge sig rundt i mega-byen.

Netværket af Metro, Metrobus, Marmaray og sporvogne i Istanbul

Udover skinnerne og Metrobüs er det også muligt at blive transporteret på vandet – i særdeleshed mellem Europa og Asien – tværs over Bosporous Strædet. Færgerne sejler i fast rutefart mellem Kadikoy og Üsküdar (Asien) og Besiktas, Kabatas, Karakoy og Eminönu (Europa) samt en del andre mindre stop op langs Det Gyldne Horn (Halic) og Bosporous Strædet – og fjernere destinationer som Bursa og ø-gruppen ‘Prinsens Øer’ i Marmara Havet.

Der er også masser af buslinjer i Istanbul, men det er ikke altid anbefalelsesværdigt at benytte buslinjerne, da disse sidder fast i den tunge trafik. Det kommer selvfølgeligt an på hvor du skal hen og hvilke buslinjer vi taler om – men som en lille slags hovedregel: Hvis det er på skinner eller vand – er det til at stole på.

Billetter

Det er muligt at købe enkelt billetter der gælder til al offentlig transport, disse koster omkring 7 TL. Der findes også forskellige turistkort for omkring med et begrænset antal ture, rabatter til museer osv – om det vil dække dit behov kan jeg ikke svare på.

Jeg vil klart anbefale at købe et ‘Istanbul Kart’. Dette bringer billetprisen ned til 3.50TL og er en del nemmere at have med at gøre.

Istanbul Kart virker stort set som rejsekortet gør i Danmark, dog er der ingen tjek-ud (med undtagelse af Metrobus og Marmaray). Kortet kan købes fra langt de fleste kiosker i nærheden af stationer og stoppesteder eller fra gule tank-op maskiner der findes På alle stationer og enkelte stoppesteder og hoteller rundt om i Istanbul.

Et anonymt Istanbul Kort – er også et pænt lille souvenir.

De gule tank-op maskiner på stationerne.

Et ‘anonymt’ Istanbul kort, koster 6TL at anskaffe sig – derefter skal der bare fyldes penge på kortet. OBS: De gule tank-op maskiner Tager kun mod pengesedler!

TIP:

  1. Et anonymt Istanbul Kort kan bruges af mange personer på en gang. Bare sørg for, at der er penge nok på kortet. Du vil dog gå glip af rabatter hvis du skal skifte.

  2. Fyld hellere på kortet ofte. Jeg har hørt at det skulle være muligt at kunne få ubrugte penge retur, men hvor, hvordan og hvorledes ved jeg ikke. Derfor fyld hellere 20 TL på kortet efter behov.


Nyttige mobil apps Trafi – søg på konkrete linjer og ruter eller via din mobiltelefons GPS ‘tag mig til…’ Funktion. De fleste lokale og udlændinge bosat i Istanbul og pendler med offentlig transport, har denne app på deres telefon. Indeholder engelsk sprogmulighed. 705

#metro #færger #Transport #Istanbul #busser

mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page