top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

  • Forfatters billedeMartin

Oplev: Theodosius Cisternen historisk lasershow

Et 360° laser-show, spækket med et fantastisk lydbillede indtager et 1600 år gammelt bysantisk vandreservoir, hvor alt lige fra det vandfyldte oprindelige gulv over loftet ca 11 meter oppe og til 32 søjler står indhyllet i en grafisk historie time af de helt unikke. Der hvor oldtidskultur møder vor tids moderne kultur.

Theodosius Cisternen – også kaldet Şerefiye Sarnıcı, er en af de 3 gamle bysantiske vandcisterner der er åbnet som museum for offentligheden. Men modsat for eksempel Det Sunkne Palads (Basilica Cisternen), så regner arkæologer og historikere Theodosius Cisternen omkring 100 år ældre. Ligeledes er cisternen en hel del mindre.

Så hvordan kan man lave en sådan smuk underjordisk historisk konstruktion interesant? Det har man gjort ved at lave cisternen om til et gigantisk 360° lasershow og lydshow. 1600 år gamle vægge, søjler, loft og vandfyldte gulv forvandles til et gigantisk lærred – eller for at præcisere så bliver væggene, søjlerne, loftet og det vandfyldte gulv til skuespillere.

Ja, jeg synes egentligt at der er svært at forklare, for ærligt talt vidste jeg ikke selv hvad jeg gik ind til. jeg har hørt om cisternen – og også noget om et lysshow… men sådan et har man jo også nu i Det Sunkne Palads… øhm…

Du køber din indgangsbillet, og hver hele og halve time kan man komme ned i cisternen (der er både elevator og trapper). Her starter så et af de cirka 10 minutter lange lasershows. Der er forskellige shows, nogle med fokus på vandets rejse til cisternen, mens andre har fokus på historien.Et andet kæmpe plus ved Theodosius Cisternen, er at den ikke er lige så prop fyldt med turister, som for eksempel Det Sunkne Palads. Og selvom det er rart når man kommer og vil besøge museet, så er det samtidigt ganske trist, for det er ikke fair for dette fantastiske museum.

Stedet er genialt for hele familien… de voksne for én på opleveren og børn oplever historie på en facon som ikke handler om at kigge på glasmontre og læse skilte – men mere om at opleve i dette univers af laser, lyd og atmosfære.

Er man gangbesværet er der en elevator op og ned samt fast gulv på broerne over det vandfyldte gulv. Er man sensitiv overfor blinkene lys og høje lyde bør man overveje sit besøg.

Find vej: Tag sporvognen T1 til Çemberlitaş (stoppested mellem SultanAhmet & Grand Basar). Find den store Burger King og gå ned ad gaden ved siden af. cirka 200m nede ad denne lille vej (, ligger en moderne bygning opført i glas. Der er en café øverst og museet ligger nederst.

video og fotos: Martin Strecker, mitistanbul.dk

#cisterne #historie

mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page