top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

  • Forfatters billedeMartin

Selv-isolation i Istanbul

I linje med den tyrkiske regerings indgreb mod spredning af COVID-19, blev jeg sendt hjem fra arbejde og sat i selv-isolation i min lejlighed i Istanbul. Og det ‘kun’ fordi jeg var 24 timer i Danmark hen over weekenden… men hvordan i alverden foregår en sådan isolation i Istanbul?

Det var en overraskelse for hele min familie, da jeg lørdag lidt over middagstid bankede på døren hjemme hos min mor. Dagen var en speciel dag, for det var hvad ville have været mine forældres 56-års bryllupsdag – og netop i år den første bryllupsdag uden min far, der sov ind i september 2019.

https://www.instagram.com/p/B9cThKdgZvA/?igshid=vnq5fe99sckc

Og en overaskelse blev det, som du kan se i videoen ovenfor. Jeg havde ellers en tur planlagt til april/maj, men med al denne COVID-19 og en usikker rejsefremtid tænkte jeg dagen og tidspunktet ville være perfekt.

OBS – dette indlæg er super kaotisk… sådan er mit hoved lidt i denne situation… jeg undskylder på forhånd 😅😅

Mandag og tirsdag jeg er på job som normalt – men tirsdag fortæller en kollega at regeringen taler om, at hvis man havde været ude at rejse skulle man i karantæne et par uger. Mere vidste hun ikke, vi grinede og snakkede om en 2-ugers betalt ferie, og gav det ellers ikke mange tanker – da hun ikke vidste hvor meget var sandt og hvad og hvordan. Tirsdag aften bliver det første tilfælde af COVID-19 bekræftet i Istanbul og via medierne læser jeg selv onsdag morgen om karantæne.

Onsdag: Universitetets rektor beder mig tage hjem, faktisk fik jeg af vide at jeg ‘ikke skulle have været kommet mandag’ – men det vidste ingen af os, på dette tidspunkt og ledelsen havde hele tiden været orienteret om min weekend rejse (før og efter). Jeg spurgte om der var nogle specielle vejledninger til hvordan jeg skulle selv-isolere mig, forholdsregler mv, men rektor kunne kun fortælle mig, at man på universitet tydeligt vidste ligeså meget som jeg – måske mindre. Senere onsdag blev jeg ringet op og bedt om at møde op i et sundhedscenter med mit pas og boardingpas så jeg kan få et dokument på sygeorlov…. Personligt fremmøde – jeg tænker, at hvis jeg skal i selv-isolation så må jeg vel ikke forlade huset.


Men sådan er det åbenbart ikke her nede. Anbefalingerne som jeg har fået er:


  1. gå ikke på arbejde

  2. undgå myldretidstrafik med offentlig transport

  3. hold afstand ca. 1-2 meter til andre personer

  4. brug maske

  5. håndhygiejne

Mine studerende skal over de næste par dage aflevere et par mindre rapporter, dem ville universitet sende per kurér så jeg hjemme ville kunne -se dem igennem, bedømme og give karakterer. Derefter sende dem tilbage til universitetet der ville give dem tilbage til de studerende. Her måtte jeg så spørge om det nu var en klog beslutning. Jeg mener at hvis jeg nu har en COVID-19 smitte så kunne Jeg jo transportere denne smitte via papirerne. Det blev til, at de studerende skal aflevere dem elektronisk.

https://twitter.com/70smonkey/status/1237721054329610240?s=21

Ja… det passer meget godt. I Tyrkiet er man enten i hysterisk panik eller fuldstændig ligeglad – dette gælder i øvrigt for alle emner.

I dag er det min første hele dag hjemme, siden jeg blev sendt i isolation, er der kommet yderligere tiltag hernede. Flere universiteter er gået ‘online’ for nogle uger, enkelte skoler holder lukkede…. og turismen skal begrænses. Jeg bor sammen med min kæreste, men myndighederne har ikke meldt ud hvordan man i denne situation skal forholde sig. Så jeg bruger et mix-match af de regler der stikkes ud hernede.

Min kæreste arbejder i medicinalindustrien, han er rimeligt opdateret med diverse regler som myndighederne stikker ud. Vi har aftalt at der selvfølgeligt skal vaskes hænder og ansigt meget ofte. At vi spritter hænder. At jeg vasker overflader i hjemmet hver dag og så undgår vi den store fysiske kontakt med hinanden.

Jeg tror at jeg bliver endnu mere lykkelig for mit Netflix abonnement, for skønt selv-isolation synes at være noget slappere i Tyrkiet end i Danmark, så er jeg rimelig sikker på, at det ikke er en god idé at tilbringe tid i ejendommens svømmepøl.

Sådan handler du dagligvarer under isolation i Istanbul

Getir – en online udgave af en slags 7/11 og en Mini Irma. Bringer mad- & drikkevarer mv lige til døren indenfor 5-10 minutter. Istegelsin – et online supermarked med konkurrencegode priser. Bringer ud få timer efter bestilling. Migros Sanal – online udgaven af Migros supermarked. Bringer gerne ud samme dag som der er bestilt. De sælger ikke alkohol & smøger.

#coronavirus #COVID19

mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page