top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

Tips: Undgå fup når du lejer lejlighed i Tyrkiet

Hvad enten det er en ferielejlighed eller langtidsleje som bolig her i Tyrkiet, så er det ufatteligt nemt at blive snydt – og det sker hele tiden. Her forsøger jeg at samle lidt information om at leje en lejlighed i Tyrkiet – hvad du skal være opmærksom på og et par tips her og der.

Når du langtidslejer en lejlighed i Tyrkiet, er det en hel del anderledes end for eksempel i Danmark. Her beser du en lejlighed – hvis du vil leje den, underskriver du lejeaftalen og betaler på stedet – og får nøglerne med det samme. Selvfølgelig kan du forhandle om alt i en lejeaftale – også overtagelsesdetaljer, men her taler vi måske om en uges forsinkelse, hvis du altså har betalt indskud mv. Du vil sikkert også lægge mærke til de mangelfulde, grumsede billeder som Emlak lægger op på boligportalerne. Tip: Des mere grumsede/sjuskede billeder – des større mulighed for stammende emlak.

Tyrkiske lira – ikke udenlandsk valuta! Først og fremmest, i følge den tyrkiske lovgivning, skal alle priser angives i tyrkiske lira. Ved salg af fast ejendom til ikke tyrkiske statsborgere kan salget dog ske i udenlandsk valuta. hvilket dog ikke anbefales fra myndighedernes side. Kortidsleje (ferieudlejning) må udenlandskvaluta også benyttes, men ved langtidsleje (30+ dage) er det kun tyrkiske lira.

Gebyrer Ejendomsmæglere (Emlak) i Tyrkiet kan tjene kassen – og det gør de uden at blinke et øje. De kan nemlig forlange et gebyr på op til listeprisen af en månedshusleje – dette gebyr betales udelukkende af lejeren. Det vil sige, at en Emlak lister en lejlighed til fx 3000TL månedligt – men ved at den reelle husleje nok nærmere er 2500TL. Den nye lejer forhandler huslejen ned på de forventede 2500TL – men kan stadig risikere at skulle betale 3000TL i gebyr (listeprisen). Emlak er også verdensmestre i at poste ‘falske lejligheder’ i et bestemt område for at tvinge lejeindekset op. Derfor ser man ofte lejligheder på diverse boligportaler man af forskellige årsager pludseligt ikke kan bese – af årsagerne kan være alt lige fra ‘lejligheden er ikke tom’, ‘Den er udlejet, men vi har ikke haft tid til at fjerne den fra boligportalen’ – øj vei…. så ved du at det er et scam. HOLD DIG VÆK FRA DEN EMLAK! Ser du en boligannonce med en husleje – må Emlak gebyret ikke være højere end den husleje der er beskrevet i annoncen. Er det leje (langtidsleje) må lejen kun være beskrevet i lokal valuta.

Hold øje med… Er det en møbleret lejlighed skal du sørge for at standen af møbler og hårde/hvide varer er beskrevet i lejekontrakten. I øvrigt er en lejekontrakt for udlændinge ikke juridisk gyldig – med mindre der medfølger en svoren engelsk oversættelse (godkendt af en notar). I kontrakten er det også vigtigt at fortolke hvordan lejligheden kan fraflyttes. De fleste udlejere vil påstå at lejeren skal stå for maling af lejligheden ved fraflytning, dette er dog ikke helt sandheden, da udlejere har vedligeholdeseansvaret. Men der kan sniges forskellige vendinger ind i en lejekontrakt, som vi udlændinge ofte bare accepterer. Det er kotume i Tyrkiet at indskudet bruges some sidste månedshusleje. Hvis din udlejer er af en anden opfattelse, skal dette stå i din lejekontrakt – dette gør det sjældent.

Privatliv Det er ikke tilladt at en udlejer banker på din dør, med mindre du har arrangeret et møde på forhånd. Mange udlejere har en forståelse af, at de har krav på at inspicere din lejlighed uvilkårligt – dette har de ikke! I øvrigt må en udlejer ej heller have en ekstra nøgle til din lejlighed.

Aidat…. ejendomsudgift Når du lejer en lejlighed i Tyrkiet, vil der 99% af gangene også være noget der hedder ‘aidat’. Dette er en slags ejendomsafgift – der dækker over trappevask, sikkerhed, faciliterer o.lign. Det er lejers ansvar at betale aidat. En sådan udgift kan svinge meget, hvis du lejer lejlighed i en ‘site’ – (et gated community med pool, gym og sikkerhedsvagter måske oveni købet en lille have/park) – kan en Aidat sagtens være høj, dette kommer også an på lejlighedens størrelse. En 2+1 lejlighed i Istanbul kan nemt have en månedlig aidat på 800TL. Er din lejlighed i en almindelig boligblok uden pool osv – er Aidat normalt på 30-100TL månedligt – kortidsleje er det udlejeres udgift. Skal du søge om opholdstilladelse, skal du bruge en noteret lejekontrakt. Derfor kan det ofte betale sig at bede udlejer om at gå til en Notar for at underskrive kontrakten – og samtidigt få den noteret. Dette koster ikke meget – og er en % af den årlige leje.

Regninger Det moderne liv kræver både vand, elektricitet, gas og internet. Lejer du en ferielejlighed, skal du tjekke din lejeaftale for at se hvem der betaler – betaler du efter forbrug, tjek de forskellige målere når du ankommer og når du rejser. Er det langtidsleje så er det oftest dig selv der helt og holdent skal betale. Hvis de forskellige abonnementer er i udlejers navn, så sørg for at få de forskellige kundenumre og betal regningerne over din tyrkiske netbank – så bliver du ikke taget ved næsen af udlejer. Lejer du en airbnb som langtidsleje, er udgifter som disse ofte medregnet i din faste husleje.

fra sahibinden.com

Facebook-to be eller facebook-not to be Facebook er ganske udmærket til en lang række ting, også til at scamme godtroende mennesker. Der er konstant opslag med advarsler om den-og-den udlejer eller ’emlak’ og folk der bliver taget grundigt i r-v-n og mister deres hårdt tjente penge. Om dobbeltudlejede lejligheder, manglende dit og dat, ingen lejlighed. Forkert nøgle udleveret… Der er voldsomt mange der med opslag på facebook lejer ‘Erasmus lejligheder’ ud til voldsomme overpriser. Et tip: Et møbleret værelse inkl alle regninger det mest centrale sted i Istanbul, bør ikke koste mere end 1200-1400TL månedligt! Mit råd er: drop bolig søgning via facebook, uanset hvor godt og reelt tilbuddet er – når det så er sagt, findes der ligeledes scams via boligportalerne.

Rettigheder og hjælp Der er flere forskellige måder at finde hjælp, hvis din udlejer giver dig problemer, men en ‘Lejernes Landsorganisation’ finder du ikke i Tyrkiet. Der i mod er der masser af advokater, der selvfølgelig tager sig en pæn betaling, men måske i sidste ende sparer dig for meget…

Populære boligportaler: Sahibinden.com hurriyetemlak.com emlakjet.com zingat.com airbnb Mit råd: – undgå at finde bolig via facebook (for mange scams) – betal aldrig noget før du har kontrakt/nøgle og har set lejligheden – Få eventuelt en tyrkisktalende person med dig (som du har fuld tillid til) når du beser lejligheder. Ordliste: Emlak: Ejendomsmægler/agent Sahibinden: Ejer Aidat: Månedlig ejendomsydelse Kira: Leje

Noter, tilføjet efter flere kommentarer og mails. Spørgsmål: når jeg har lejet gennem en Emlak, skal jeg så betale gebyrer hver gang jeg kontakter dem med noget angående lejligheden? Svar: Nej! Mange Emlak vil dog påstå det, men så er det en hurtig kontakt til de lokale myndigheder. Emlak bliver med jævne mellemrum blacklistede af myndighederne for at tvinge gebyrer fra kunder. Som udlænding har du yderligere en lille fordel, da snyd mod turister ses som en strafbar handling. Spørgsmål: hvad kan jeg bruge en Emlak til? Svar: ud over at de fleste lejligheder er listede hos ejendomsmæglere så kan du ikke bruge dem til meget. Lejer du gennem en Emlak, så brug dem som kontakt til din udlejer, lad dem arbejde for deres gebyrer. Spørgsmål: kan man kun leje lejligheder gennem en Emlak? svar: Nej. Også gennem sahibinden (ejer). Der er ingen garanti for, at du har en bedre udlejer eller færre problemer ved at leje gennem en Emlak. Du skal bare gøre dig sikker på, at det virkeligt er en autoriseret Emlak – ellers ophører dine klagemuligheder også. Dette indlæg er skrevet ud fra et Istanbul perspektiv. Jeg hører at dr i ferieområderne kan være voldsomme gebyrer eller at barer/cafeer/hoteller pludseligt kalder dem selv for Emlak. De kan selvfølgeligt have lejligheder de lejer ud, men så er der Jo ingen Emlak indblandet og derfor intet gebyr, da du lejer fra sahibinden (ejeren). Træd varsomt, vær kritisk – og brug din fornuft!

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page