top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

  • Forfatters billedeMartin

Turist: Mobiltelefoni & data i Tyrkiet

Skønt rigtigt mange danske mobilselskaber nu tilbyder roaming pakker hvor Tyrkiet er inkluderet, hører jeg ofte spørgsmålet om hvordan man kan få sig et data-simkort til sin danske mobiltelefon. Så dette emne tager jeg fat på i dette indlæg.

OBS: Grundet den økonomiske situation i Tyrkiet i 2022, kan priser nævnt i dette indlæg kan være misvisende! Der sker jævnligt prisreguleringer ——-

Før du overhovedet bestiller din rejse til Tyrkiet, bør du kontakte dit mobilselskab for at høre hvilke muligheder de kan give dig. Måske har du allerede en løsning i dit abonnement eller også har du muligheden for at tilkøbe en løsning for 100 kroner.

Men har du ikke en data-roaming pakke, kan det blive en dyr affære. Det er ikke uhørt at betale 10 kr per MB (tager du et billede med din mobil og vil maile det eller iMessage det, kan prisen for dette ene billede hurtigt koste dig 50 kr).

Tyrkisk SIM-kort I Tyrkiet er der 3 mobilnetværk: Turkcell, Turk Telekom og Vodafone. Hvernetværk tilbyder et såkaldt ‘turisme sim-kort’ – som du kan bruge i op til 3 måneder (mere om det lidt længere nede).

Generelt indeholder et turisme kort mellem 15-20 GB data, nogle timers lokal telefonsamtale, nogle har også international taletid. Prisen på et sådan turist sim-kort varierer meget – både fra netværk til netværk, men også fra forhandler til forhandler. Men du skal regne mellem 350 – 500TL.

foto: traveltomtom

Det med prisen… Beslutter du dig for at købe et trust sim-kort, skal du gå på shopping. Mindre forhandlere vil ofte forsøge at banke prisen i vejret, hvorefter de siger at de ikke har flere på lager – men hvis du betaler dem lidt ekstra kan de ‘måske’ finde en løsning. Løb! Hop ikke i den fælde. Gå I stedet ind i de større telebutikker – de ligger ofte i indkøbscentre eller midt på hovedgaden – du kan spotte dem ved, at de gerne ser pæne og ordnede ud, måske har en snært af en apple-store indretning over dem. Her er chancen for at blive ‘snydt’ en hel del mindre. – og selvfølgelig er prisen højere i lufthavnen… Du skal være opmærksom på: – du skal bruge dit pas når du køber et sim-kort. Det kan være en lidt halvkompliceret affære at sætte simkortet op, så bed dem i forretningen om at få det til at virke i din telefon. – Du vil blive bombarderet med SMS fra teleudbyderen. Det er en sand tæppebombning af produkter, velkomst osv. – sluk din telefonsvarer. Det koster at aflytte dine beskeder. Mange taletidskort koster det dobbelt takst at aflytte svar, mens abonnementer skal betale flere TL per besked. Vær særlig opmærksom på… I tyrkiet betaler man ekstra skat for mobiltelefoner. Det betyder at udanske mobiler ‘slukkes’ efter 3 måneder – hvor efter man så skal betale en skat på 2000TL for at få genåbnet sin mobil. Lad mig forklare: Teleskabet registrerer din mobils imei nummer helt automatisk, og slukker signalet til det udlandske imei nummer 90 dage efter første brug. Det betyder, at du ikke vil kunne bruge din udlandske/danske mobil næste gang du kommer til Tyrkiet. Jo, altså hvis du betaler ca. 2000 TL i afgift.

Er det turisme-sim en god idé? Ikke umiddelbart. De er bede dyre og besværlige og med imei blokkeringen er det reelt problematisk. Derfor anbefaler jeg at kontakte dit mobil selskab i Danmark før du rejser til Tyrkiet, og hører hvilke produkter de har.

Hvad er din erfaring? Bruger du en løsning fra din danske mobiludbyder – i så fald, hvad koster det og hvilken udbyder har du? Skriv det i kommentaren nedenfor…

mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page