top of page

Search Results

154 resultater

Blogindlæg (145)

 • Sådan Spørger Du om Vej på Tyrkisk

  At spørge om vej er en essentiel færdighed, især når man rejser til nye steder. Uanset om du vandrer gennem de snævre gader i Istanbul eller vil finde den bedste strandseng i Antalya, kan at kende nogle nøgle ord på det lokale sprog gøre din oplevelse mere intens, i hvertilfælde kan du bagefter blære dig overfor venner og veninderne at 'jeg talte fandme tyrkisk' 😂. I dette indlæg får du nogle korte, men brugbare ord og fraser du kan bruge til at spørge om vej - og så en lille dialog som du kan øve dig på. Nå, men lad os komme i gang: Faste fraser og udtryk: "Affedersiniz, ... nerede?" (Aff-æ-dæ'r-sin-æz, ... næ-ræ-dæ?) betyder "Undskyld, hvor er ...?" "En yakın ... nerede?" (En ya-ke'n ... næ-ræ-dæ?) hvilket betyder "Hvor er den/det nærmeste ...?" "en yakın eczane/metro istasyonu nerede" (En ya-ke'n ædj-sarhnæ næ-ræ-dæ?/En ya-ke'n metro i-stasjon-u næ-ræ-dæ?) betyder "Hvor er det nærmeste apotek/Hvor er den nærmeste metrostration" Når du har spurgt om vej, er det næste skridt så at forstå de vejledninger, du får. Her er nogle nøgleord, der kan hjælpe: "Sağ" (Sar') betyder "højre" (Sağa dön = drej til højre) "sol" (So'l) betyder "venstre" (sola dön = drej til venstre) "için" (i-tjin) betyder "hen/til" "Düz git" (Dys gidt) betyder "gå lige frem/ligeud". "Düz devam et" (dys deh-vam ædt) betyder "fortsæt ligeud" "İlk" (Ilk) betyder "første" "ikinci" (i-kind-djæ) betyder "anden". "Sonra" (sårn-rah) betyder "derefter/bagefter" eller "senere" "Buradan" (Buh-rar-dan) betyder "herfra" "Tarafında olacak" (tar-ra-fendah' ola-djak) betyder "vil være på siden..." "Sağol" (Sau-gl) betyder "takker" Her er en lille dialog. En turist spørger en lokal om vej. Øv dialogen og vupti.... Turist: Affedersiniz, en yakın eczane nerede? Lokal: Düz git, sonra ilk sağa dön. Düz devam et, eczane sağ tarafında olacak. Turist: Sağolun. En yakın metro istasyonu nerede? Lokal: Metro istasyonu için, buradan düz git sonra ikinci sola dön. Turist: Teşekkür ederim Pro tips Sørg for at have disse ovenstående ord og fraser enten printet ud, skrevet ned eller brug mitistanbul.dk appen på din mobiletelefon, så er de nemlig lige til at hive frem hvis du skulle blive usikker på både udtale, ord og mening. Vær ikke bange for at bruge håndbevægelser eller tegne et kort i jorden. Nogle gange kan kropsprog sige mere end ord. God rejse! Synes du om bloggen mitistanbul.dk?

 • Sådan Dater Du en Tyrker - på tyrkisk

  Kan du nikke genkendende til begrebet 'ferieromance i Tyrkiet'? Så kan du sikkert også nikke genkende til, at det at date en tyrker både kan være en oplevelse fyldt med alverdens romatiske fraser og hjertesmeltende erklæringer. Så hvorfor ikke lære dem selv på tyrkisk til næste gang I skal ses, eller næste gang du skal til Tyrkiet med din Tinder eller Grindr-profil åben. Forstå Kulturen Selvom det 'bare' er en ferieromance (ikke for at udelukke de romancer der udvikler sig), er det faktisk væsenligt at kende lidt til den tyrkiske kultur indenfor det romantiske område. Respekt for familien og traditioner vægtes højt, og det er ikke usædvanligt, at familien spiller en stor rolle hvis nu forholdet bliver mere alvorligt end en 6 dages romance. Derfor: Vær åben og vis ægte interesse for din partners kulturelle baggrund. Når det så er sagt, så er det tid til at få svesken på disken... om jeg så må sige. Her er nogle nøglefrase, der kan hjælpe dig på din datingrejse - det vil i hvert tilfælde uden tvivl gøre indtryk: "Seni beğeniyorum" (sen-i be-jen-i-jor-åm): "Jeg kan godt lide dig". "Beraber vakit geçirmek isterim" (be-ra-bær va-kit ge-tjir-mæk is-tæ-rim): "Jeg vil gerne tilbringe tid sammen med dig". Se, dette kan åbenbart forstås på et par forskellige måder, men betyder såre simpelt, at du gerne vil tilbringe tid sammen med den anden person. "Seninle daha çok vakit geçirmek istiyorum" (sen-in-læ dar-ha tjok va-kit ge-tjir-mæk is-ti-jor-åm): "Jeg ønsker at tilbringe mere tid med dig". Og dette er så et skridt videre og er et rimeligt seriøst forslag til at I altså skal ses... mere. "Bu çok güzel bir akşam oldu" (bu tjårk gy-zæl bir ak-sjam årl-du): "Det var en meget dejlig aften". Jeg synes at det taler for sig selv hihihi. "Seni seviyorum" (sen-i sæv-i-ø-rum): "Jeg elsker dig" på tyrkisk. Det er en stærk erklæring, der aldrig går af mode. De fleste tyrkere har sikkert brugt denne sætning de første 30 gange i løbet af den første time. "Aşkım" (asj-kæim): Dette ord betyder "min kærlighed". Brugt MEGET ofte, og kan bruges både når I er alene og i offentligheden som et tegn på kærlighed. "Canım" (dja-næim): Bogstaveligt betyder det "mit liv". Endnu et af de ord du vil hører tyrkere bruge om dig og til dig i næsten hver vejrtrækning. Under lagen gymnastik, hører du det sikkert.... oftere haha "Yavrum" (jav-rå-m): Bogstaveligt betyder det "Min skat/lille dyr". Endnu et af de ord du vil hører tyrkere hviske dig i øret eller sige kærligt til dig... ofte! Listen her er på ingen måde fuldkommen, og der er masser af variationer og nuancer, men hvis du lærer de ovenstående fraser, vil din dating oplavelse med garanti blive en del anderledes, måske mere helhjertet. ❤️ Synes du om bloggen mitistanbul.dk?

 • Çelebi: Legenden om den Flyvende Tyrker

  Legenden om Hezarfen Ahmet Çelebi, manden der i følge legenden fløj over Bosporusstrædet, lever i Aller bedste velgående i den tyrkiske bevidsthed - og souvernoir industri. Det er en legende om menneskets drøm om at flyve, og står den dag i dag som et symbol på innovation. Ahmet Çelebi blev født i Osmanernes Konstaninopel i det tidlige 17. århundrede. Gennem sin opvækst var han dybt fascineret af idéen om at mennesket skulle kunne flyve, og vel inspireret af værkerne fra den andalusiske videnskabsmand Abbas ibn Firnas og den legendariske Leonardo da Vinci, begyndte Çelebi selv at eksperimentere med at skabe vinger, der skulle kunne bære en person gennem luften. Legenden om Çelebi fortæller, at på en vindfyldt dag i 1632, forberedte Ahmet Çelebi sig på at realisere sin livslange drøm. Iførte et sæt vinger han havde fremstillet af ørnekvaster på en ramme af træ, stod han på toppen af Galatatårnet, klar til at skrive historie. Med et modigt spring, og til skue for de forbløffede tilskuere, svævede Çelebi, i følge legenden, over Bosporusstrædet og landede sikkert i Üsküdar-distriktet på den asiatiske side af strædet, - en afstand på godt og vel 6 kilometer. Bedriften gjorde ham til en øjeblikkelig legende, og han fik tilnavnet Hezarfen (tusindkunstner), som en anerkendelse af hans hans utrolige flyvning. Desværre blev Hezarfen Ahmet Çelebis bedrift ikke kun mødt med beundring. Den Osmanniske Sultan Murad IV, der regerede på dette tidspunkt, så Çelebis flyvning som en direkte trussel mod sin autoritet, som en handling af kætteri og sendte derfor Ahmet Çelebi i eksil til Algeriet, hvor han senere døde. På trods af denne tragiske skæbne, lever Ahmet Çelebis dristighed og nyskabende ånd videre. I moderne tid har stort set samtlige aviationsfagkyndige og historikere afvist Ahmet Çelebis 6 kilometer lange flyvetur med det beskrevne udstyr. Men, overleveringene - legenden lever videre... så mon ikke alligevel er noget om det? Synes du om bloggen mitistanbul.dk?

Se alle

Andre sider (9)

 • Istanbul Byvandring | mitistanbul.dk

  Istanbul Byvandring Lad mig tilbyde dig en unik oplevelse i Istanbul, der går ud over den sædvanlige turistoplevelse og dykker ned i byens spændende lag, og som samtidigt ligger et lille stykke væk fra de typiske postkortoplevelser. Book en byvandringer, hvor der fokuseres på lokalhistorien lige fra fortiden og helt op til nutiden, alt imens dine sanser bliver stimuleret ø og de får rørt dig lidt. Som uddannet skolelærer (blandt andet i historie), og bosat i Istanbul siden 2014, har jeg den rette baggrund for at vis dig og dit selskab rundt i byen. ​ I løbet af årene har jeg arrangeret byvandringer, der kombinerer besøg hos lokale fagforeninger, politiske partier og virksomheder, hvilket tiltrækker en bred vifte af grupper, herunder familier, foreninger, bestyrelser, virksomheder, skoler, efterskoler og gymnasier, som alle har nydt godt af "Mit Istanbul Byvandring". ​ Fortæl mig, hvad du drømmer om at udforske her i megabyen, så skræddersyr jeg en byvandring efter dine ønsker. ​ Send mig en besked med dine ønsker for din byvandring, så tager vi den derfra. Byvandringerne varer typisk 3-4 timer og koster 20 euro pr. person, med et minimum på 5 deltagere eller en samlet pris på 100 euro. Eventuel transport, entrébilletter og forplejning med mere er ikke inkluderet i prisen og vil være ekstra omkostninger. Dette gælder også for virksomhedsbesøg m.m. Skoler og andre uddannelsesinstitutioner tilbydes en vandretur for 100 EURO, som inkluderer op til 25 elever samt deres lærere. Den historiske halvø Byvandringen kommer forbi den gamle Hippodrom, basarerne og et hav af spændende moskeer og museer. Det Gyldne Horn Bådtur, vandretur, moske, museum, udsigt og hygge. En overset perle midt i Istanbul. Gadekunst og kultur i Asien En byvandring der finder sted på den asiatiske og ofte oversete del af Istanbul.

 • Mit Istanbul DK | rejseblog

  Alle indlæg Sådan... Tips & ideer til gode oplevelser Indendørs Historie Hjertefortællinger Udendørs Shopping Mad Sundhed Transport Traditioner Video En Nation Fødes Kultur Den Tyrkiske Sjæl Konsulatet i Istanbul ​ - Det Danske General Konsulat, Istanbul: Tel +90 (212)359 1900 - tyrkiet.um.dk For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto. Dit login kan også bruges på mobil-appen historie 100 100 år oplevelser Tyrkiet Tyrkiske sjæl mad Sprog Tyrkisk mad Atatürk Det Gyldne Horn for 2 dage siden Sådan... Sådan Spørger Du om Vej på Tyrkisk At spørge om vej er en essentiel færdighed, især når man rejser til nye steder. Uanset om du vandrer gennem de snævre gader i Istanbul... for 4 dage siden Sådan... Sådan Dater Du en Tyrker - på tyrkisk Kan du nikke genkendende til begrebet 'ferieromance i Tyrkiet'? Så kan du sikkert også nikke genkende til, at det at date en tyrker både... for 6 dage siden Historie Çelebi: Legenden om den Flyvende Tyrker Legenden om Hezarfen Ahmet Çelebi, manden der i følge legenden fløj over Bosporusstrædet, lever i Aller bedste velgående i den tyrkiske... 18. feb. Sådan... Sådan holder du ferie i Istanbul i ramadan måneden Søndagaften den 10. marts begynder Ramadanen – den muslimske fastemåned. Men nu hvor du har valgt at opleve det fantastiske Tyrkiet under... 17. feb. Sådan... Sådan prutter du om prisen på tyrkisk At gå på shopping i en tyrkisk basar eller i de lokale forretninger er en fantastisk kulturel oplevelse, der skiller sig markant ud fra... 12. feb. Sådan... Sådan undgår du problemer med veksling af DKK i Istanbul Det kan være lidt af en udfordring, at omveksle danske kroner til den tyrkiske lira (TRY) når du står i Istanbul. Mens det de seneste par... 1 2 3 4 5

 • Mobil app | mitistanbul.dk

  Click Here Mit Istanbul DK og Dagens Istanbul COM er blevet en del af Spaces netværket som giver brugere masser af fantastiske muligheder. Du kan nu holde dig lynhurtigt orienteret med indholdet fra Mit Istanbul DK, skrive kommentarer, dele indlæg og være blandt de første til at få adgang til kommende nye elementer af bloggen Mit Istanbul DK (jeg har masser af fantastiske projekter i støbeskeen hihi). KLIK HER og hent den gratis SPACES app til din Android eller iPhone . Har du allerede appen på din mobil så skal du bruge koderne: Mit Istanbul: A0OJMW Dagens Istanbul: 9JUQBJ ​ SPACES er selvfølgelig gratis, men ligesom din profil p å Facebook og andre sociale medier gør, skal du være opmærksom på, at SPACES/wix også indsamler anonyme data. - data der ikke kan bruges til at identificere dig! ​

Se alle
mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page