top of page

Del 2: Den anatolske del af Istanbul: Üsküdar

I denne del 2 af Istanbuls oversete perler på den asiatiske side af Istanbul, tager jeg en tur til Üsküdar. En bydel af den mere konservative slags – men også pakket med kultur, historie og oplevelser.

Chrysopolis – nutidens Üsküdar, blev grundlagt i det 7. århundrede f.kr – nogenlunde samtidigt med Chalkedon, nutidens Kadiköy – og altså omkring 3 årtier før det senere Byzans blev grundlagt.


Som Chrysopolis stod byen yderst vigtig op gennem hele historien, og er det stadig den dag i dag. Historisk var dette et handelcenter – mødestedet mellem Asien og Europa. Det var herfra militæraktioner satte ud på togter enten på land eller vand.

I dag ligger her Istanbuls største industrihavn, og dermed et vigtigt knudepunkt for den internationale handel.

Slaget ved Chrysopolis fandt sted den 18. september 324

Det var også her at slaget ved Chrysopolis fandt sted I år 324, her mødte Konstantin I kejser for det østlige romerrige nemlig kejser Licinius for det vestlige romerrige til et slag der skulle afgøre romerrigernes fremtid. Konstantin I vandt slaget, samlede de to romerriger og rykkede hovedstaden til Nova Roma (senere Konstantinopel – nutidens Istanbul).

Nutidens Üsküdar er dog en del mere fredelig end de historiske pejlemærker. Her bor ca. 600.000 mennesker fordelt på 46km2. Det er også i Üsküdar at den nuværende tyrkiske præsident har sit kæmpe Istanbul residens.

1) Selimiye Barakkerne. 2) Ungmøens tårn. 3) Üsküdar centrum/havnefront. 4) Camlica TV-tårn. 5) Camlica Moskeen (foto: panorama.istanbul)

Üsküdar er en by i Istanbul der er en del mere konservativ og traditionel end for eksempel nabobyen Kadiköy – så du skal ikke regne med at møde mange barer hvis du tager en spadseretur op gennem Üsküdar centrum. I stedet vil du kunne bevæge dig ned gennem en masse små gader pakket med små-butikker, spise et måltid på en af de mange lokale restauranter eller nyde en spadseretur promenaden Salacak langs Bosporus ud til Ungmøens tårn. Er du til den lægevidenskabelig historie, så fortsæt ad promenaden mod Harem busterminal – kig op ad bakken hvor du ser Selimiye Barakkerne hvor den berømte sygeplejerske Florence Nightingale tilså sårede bristiske soldater under Krimkrigen (1853-1856).

I nordlig retning langs Bosporus Strædet, kommer du til Üsküdar-landsbyen Kuzguncuk, et sted med farverige huse, et væld af cafeer og kunsthåndværk. Området var beboet af et kulturelt mix bestående af grækere, armenere og tyrkere indtil den såkaldte “Istanbul Pogrom” i september 1955, der senere blev brugt som bevis i retsagen (1960-1961) mod den daværende statsminister Menderes – og dømte ham til døden ved hængning.

I Üsküdar centrum nede ved havnefronten finder du flere interessante moskeer. Mihrimah Sultan moskeen samt Şemsi Pasha moskeen er begge bygget af den kendte Osmaner arkitekt Mimar Sinan. Det er også i Üsküdar at den nye mega moske Camlica moskeen ligger. Den ligger lidt uden for byen oppe på Camlica bakken – ikke langt fra Camlica TV-tårn, som du kan komme op i og se en fantastisk udsigt over Istanbul.

Üsküdars bystyre tilhører (i 2022) regeringspartiet AKP, hvilket så betyder at der er flere shoppingcentre i området – end for eksempel i Kadiköy. Her finder du blandt andre Capitol AVM og Akasya AVM. Der er metrolinjer til begge shoppingcentre.

Sådan kommer du til Üsküdar: – Metro M5 – Marmaray-toget – færge

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

Tak ☺️

Like

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page