top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

  • Forfatters billedeMartin

Guide: Sådan får du et Istanbul Kart

Opdateret: for 3 dage siden


Den bedste måde at komme rundt i Istanbul på, er med den offentlige transport, i sær den på skinner eller vand. For at benytte den offentlige transport, skal du have et Istanbul Kart – der er megabyens svar på et rejsekort. Her i indlægget kan du se hvordan du får et sådan. Efterår 2023: Istanbul er begyndt at indføre Mastercard betalinger. DVS at du holder dit mastercard hen mod betalingsporten i bussen, metroen eller færgeterminalen og betaler den vej. Systemet er stadig ikke over hele nettet.


OBS: priser og vilkår i dette indlæg er fra august 2023. Priserne kan ændre sig grundet den økonomiske situation i Tyrkiet. Siden indlægget oprindeligt blev skrevet, er rabatterne på skift undervejs, stoppet med mindre man registrere sit kort – og så er det jo ikke anonymt mere. Ligeledes er gratis transport i forbindelse med helligdage også kun for registrerede kort.


Du skal være opmærksom på at et anonymt kort har en maksimums brugsgrænse på 500 TL over en 30 dages periode!


Modsat det danske rejsekort, så virker det tyrkiske rejsekort helt fantastisk. Når du sætter penge på kortet er de der med det samme – og så kan du i øvrigt benytte kortet til alt lige fra bussen over et toiletbesøg og til at handle dagligvarer. Endvidere virker kortet også i mange vand- og chokoladeautomater på stationer og stoppesteder.

Sådan får du kortet Et ‘anonymt’ Istanbul Kart’ kan købes på alle færgeterminaler, metrostationer og større trafikknudepunkter. Her finder du en firkantet gul automat (Biletmatik). Med fingeren navigerer du til et sprog du har det ok med (tyrkisk, engelsk, arabisk o.s.v).

Vælg ‘køb Istanbul Kart’.

Selve kortet koster 70TL og så skal du selvfølgelig tanke det op – og det kan du gøre på en af de følgende måder: 1) Ha’ en 100 TL pengeseddel i hånden, og betal maskinen med denne når du vil betale for kortet. Maskinen giver ikke penge tilbage, men indsætter i stedet de resterende beløb på kortet. I dette tilfælde vil du få kortet med en 30TL saldo. 2) Betal 70TL for kortet og dernæst følg automatens vejledning for at sætte penge på kortet.


OBS: Køber du kortet i en automat og vil tanke op, skal du først købe kortet. Dernæst tager du kortet og lægger det på kortlæseren i automaten (oftest en lille plasticplade) – nu kan du sætte penge på kortet. Kun kontanter kan bruges (der er forsøg med kortbetalinger på visse stationer).


Mange mindre aviskiosker omkring metrostationer og større busstop sælger også Istanbul Kart og kan ligeledes tanke kortet op. Fælles for kiosker og automater: Du kan kun betale kontant. OBS: Du kan bruge et debit/kreditkort i flere automater til både at købe et kort samt tanke op.


Rejsepriser For hvert BIP – altså hver gang du ‘tjekker ind’ med dit Istanbul Kart til den offentlige transport trækkes et beløb fra dit kort - du kan se hvor meget på den lille skræm ved terminalen samt tilbageværende saldo. Du skal ikke tjekke ud igen. Metrobus, Marmaray samt enkelte færgeruter er det muligt med et tjek-ud og penge tilbage på kortet system. Tjekke ud muligheden er IKKE for et 'anonymt Istanbul kart'.

Der udløses en mindre rabat, hvis du skal skifte transport undervejs og indenfor 2 timer. F. eks: Færge fra Kadiköy til Karaköy skift til sporvognen til Kabatas hvor fra du tager Funicular til Taksim. Her vil du opleve en lille rabat ved ‘tjek ind’. Se de aktuelle priser (august 2023) nedenfor. – illustration: I


Nyt Istanbul City (turist): Ann, der er bruger her på Mit Istanbul DK, har gjort mig opmærksom på, at der er kommet et nyt turistkort med ubegrænsede rejser/skift på 1, 3, 5, 7 eller 15 dage. Selv synes jeg at priserne er lidt barske – 7 dage er 1500 TL godt og vel 400 Dkk. Men det praktiske ved ikke at måske stresse over saldo på kortet har så en pris - og det er jo så op til én selv. – illustration: 2/ Istanbul City card fee


Alternativ til Istanbul Kart Hvis du ikke vil have et Istanbul Kart, skal du alligevel købe billet til den offentlige transport. Men her er billetprisen cirka det dobbelte, og du vil hele tiden skulle fare rundt og købe billetter. Du kan købe fra 1 til 10-turs billetter. Eller brugen af en Mastercard. Se nedenfor – illustration: I/Elektronik bilet (Electronic ticket) – illustration: II/Istanbulkart fee


Istanbul Kart APP Skønt Istanbul Kart fortæller at deres APP fungerer også med udlandske telefonnumre, så er virkeligheden desværre en anden; jeg har i hvert tilfældet ikke kunne få det til at fungere. Men har du et tyrkiske mobilnummer, så kan jeg klart anbefale Istanbul Kart appen, der også har et Digitalt Istanbul Kart, mulighed for at sætte penge på kortet og mulighed for at spørge om saldo osv.

Du finder Istanbul Kart App der hvor du henter dine apps. Nedturen ved appen og det digitale kort er dog, at det er to forskellige kort – så du skal have penge på både det fysiske og det digitale (hvis du vælger at bruge det digitale).


Sådan bruges kortet Du skal tjekke-ind hver gang du hopper på en ny metro, bus osv – altså ved hvert skift I Istanbul tjekker man ikke ud med Istanbul Kart Dog kan du gøre dette når du enten har brugt Metrobus eller Marmaray, hvor man kan få penge tilbage på kortet.

illustration: I Se den aktuelle prisliste ved at følge dette link til IETT.ISTANBUL OBS: Istanbul Kart (TAM) er prisen med rejser for det anonyme Istanbul Kart.

Se mere på istanbulkart.istanbul


#istanbulkart #Transportmitistanbul-logo-2023.png
bottom of page