top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

Istanbul Tidløs

Opdateret: 1. okt. 2023

Hvis et træ i skoven vælter, men ingen hører det, laver det så en lyd? Sker der overhovedet noget hvis ingen ser det? I sin nye bog Istanbul Tidløs, har fotograf Timurtaş Onan taget et et sekund af virkelighedens små tidløse øjeblikke i Istanbul og foreviget dem.


Før jeg selv flyttede til Istanbul, kan jeg huske en aften hvor jeg sad med et par lokale venner og fik en drink. En 3. kammerat, en hollænder, kom lige ultra kort forbi for at sige hej og give en besked til de andre, for derefter at forsvinde igen og drage videre til sit arbejde. Jeg kan huske at jeg sad med en følelse af misundelse og beundring. Jeg syntes at han var skide heldig, han kunne bare ‘smutte ind’ og ‘smutte videre ud i denne by’ som han var blevet en del af.

Det var måske kun 1 minut – og egenligt ganske ubetydeligt, men det satte nogle enorme følelser igang så dybe så jeg stadig kan føle dem, her 9 år senere og 8 år efter jeg selv blev en del af byen.


Fra bogen Istanbul Timeless af Timurtaş Onan

Oplevelser er ofte en lang række øjeblikke og ofte et øjeblik der reelt set ingen værdi har, fordi de er en del af en lang række af begivenheder der tilsammen udgør hverdagen og livet.


Og netop disse små øjeblikke har fotografen Timurtaş Onan fanget i sin 3 bog under temaet Istanbul: “Istanbul Tidløs”. En bog der er bygget op om øjeblikke i forskellige ‘hverdags’ situationer i forskellige steder i Istanbul. Jeg skriver ‘hverdags situationer’ i gåseøjne, for ligesom med min oplevelse med den hollandske kammerat for 9 år siden, så er en ‘hverdags situation’ jo ikke bare rutine.

De 3 bøger i serien

“Istanbul Tidløs” foreviger øjeblikke i ‘børns leg’, ‘på vej et sted hen’ og en række af de øjeblikke vi måske egentligt aldrig tænker videre om, men som alligevel danner rammen om vores identitet, hverdag og liv.


I mit arbejde som universitetslektor, skal jeg udfordre mine studerende i at tænke kreativt og udvide deres horisont. På Ark Galeri i Kadikoy er der fotoudstilling i disse uger med fotografier fra Timurtaş Onan “Istanbul Tidløs”, jeg tænkte at det ville være en god idé at udfordre mine studrende at tænke kreativt via fotografier fra ‘deres egen by’. Ud over at det altid er en oplevelse når mine studrende får en ‘ah-aaa’ oplevelse, så blev denne oplevelse helt – helt anderledes. Inspireret af Onans fotografier, fortalte mine studerende hinanden om deres egne øjeblikke og minder fra deres liv.

Timurtaş Onans *Istanbul Tidløs” fanger de øjeblikke som bringer livsbekræftende øjeblikke frem i vores bevidsthed, de øjeblikke der har formet os til den vi er i dag – et øjeblik vi tager med os til morgendagens version af os selv.

Du kan købe Istanbul Tidløs her: International forsendelse Shoppier (autograferet) Forsendelse i Tyrkiet – Bestil via Whatsapp 00905428110637 (autograferet) – Pandora boghandlere i Tyrkiet/online. Udstilling – Ark Galeri, Kadikoy (i perioden indtil den 7. juni 2022)


Om Timurtaş Onan Født og opvokset i Istanbul, Tyrkiet. Engageret i fotografi siden 1980erne. Onan er involveret i en lang række fotoprojekter i både Tyrkiet og på internationalt plan. Bibliografi 2020 Istanbul A City of Strange and Curious Moments 2018 İstanbul Against All Odds 2010 Historical Penninsula / Reflections 2009 Istanbul Blues 2006 Turkish Photographer’s Library No: 30 2005 Nights on Beyoglu

Sociale medier: Facebook Instagram Website

 

mitistanbul.dk har modtaget bøgerne “Istanbul Timeless” og “Istanbul A City of Strange and Curious Moments” af forfatteren som baggrund for dette indlæg.

Comments