top of page

Nyt og flot kulturcenter slår dørene op (igen)

Da Atatürk Kultur Center i hjertet af Istanbul slog dørene op for første gang i 1969. var det er forløb der havde taget hele 23 år. Politik havde gennem årene gentagne gange spændt ben for teater-projektet og konstruktionen stoppet. Næsten samme historie skulle gentage sig igen 39 år senere.

I 2008 blev det verdenskendte teater- og kulturcenter Atatûrk Kultur Center (AKM) på Taksim pladsen i Istanbul lukket, for hvad den daværende regering og Istanbul storkommune kaldte ‘renovering’- blev pludseligt genstand for en kulturpolitisk krig med de ‘konservative religiøse’ på den ene side og de ‘sekulære’ på den anden.

Istanbul havde mistet sit stadsteater for både skuespil, ballet og symfoni – og de forskellige kunstgrene blev spredt ud over hele byen i lejede lokaler. For eksempel blev scenen i det på det tidspunkt nyåbnede Cevahir Center til en scene for teater mens balletten ofte dansede i det mere luksuriøse Zorlu Center.

Et større juridisk slagsmål gik i gang efter lukningen i 2008, men der blev ikke fundet nogen løsning på hvad der skulle ske med stadsscenen. Selv da Istanbul var Europæisk Kulturby i 2010 stod Atatürk Kultur Center som et gråt spørgelse på Taksim Pladsen.

Da Gezi-oprøret stod på hen over sommeren 2013, fandt demonstranter ofte sikkerhed for politibrutalitet i den store tomme bygning – som også blev brugt som en kæmpe opslagstavle for de forskellige anti-regeringsbudskaber – hvilket så igen pustede til den ultrakonservative stemme i det tyrkiske kulturpolitiske sceneri. 

Pludselig en morgen i 2018 gik bygningsarbejdere i gang med at jævne AKM med jorden. Der var mange løfter fra politikere alle sider om at man ville bygge et nyt og flottere kulturcenter – men planerne var ikke transparante og blandt skuespillere, dansere, kunstnere og en voksende det af befolkningen begyndte utilfredsheden for alvor at vokse. 

Tiden skrues frem til efteråret 2019 der er sket et politisk skift i Istanbul, og pludseligt begynder små kulturcentre at får luft under vingerne igen – og konstruktionen på et nyt moderne Atatûrk Kultur Center er i fuld sving.

Scene I det ny AKM

Nu er vi så nået til efteråret 2021 og dørene er netop slået op for dette nye hjem for teater, dans, musik og kunst. Bygningen ligner udefra måske en opgraderet udgave af det oprindelige AKM,  men der indenfor er tænkt på at sætte ‘oplevelsen’ i centrum. 

Et spændende program med masser af kultur af både den traditionelle og moderne art er på programmet de næste par måneder, og billetpriserne er noget langt de fleste har råd til. Et stort tillykke til Istanbul med dette nye Atatûrk Kulur Center.

Du kan se programmet og købe billetter på AKM hjemmeside.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page