top of page

Derfor hedder det 'Det Gyldne Horn'

Opdateret: 3. nov. 2023


Det Gyldne Horn i Istanbul set fra en satelit

Et af de mest ikoniske steder i Istanbul er Det Gyldne Horn, eller Haliç på tyrkisk. Men hvorfor kaldes det for "Den Gyldne Horn"? I dette indlæg her på Mit Istanbul DK tager jeg et kig på historien bag vandet med det poetiske navn.


Det Gyldne Horn er en naturlig havn og flodmunding, som strækker sig ud i Bosporusstrædet. Set fra oven minder formen om et horn, der strækker sig ind i byen. Men hvorfor er det "gyldent"?Navnet "Den Gyldne Horn" stammer faktisk fra sin græske betegnelse, "Chrysókefalos Kórax", som betyder "det gyldne hoved". Navnet blev, angiveligt' givet på grund af flodmundingens utrolige skønhed.


Under metro-broen over Det Gyldne Horn ved aftentide og det gyldne lys.

En af de mange legender siger, at det blev kaldt

"gyldent" på grund af de gyldne nuancer, der ses i vandet ved solnedgang, da solens stråler rammer overfladen af havnen og giver den en magisk glød. Dette betagende syn har gennem århundrede været inspiration og en magnet for kunstnere, forfattere og rejsende. En anden af dem, handler om en skat der ligger på bunden.


Men det poetiske navn kan også have en mere historisk forklaring. I det Byzantinske imperiums tid var Det Gyldne Horn et vitalt handels- og økonomisk center. Skibe fra øst og vest sejlede ind i havnen med alverdens handelsvarer og bragte rigdom og velstand til byen. Handelens gyldne æra gjorde bidrog til navnet "Det Gyldne Horn".


Navnet har altså både en visuel og historisk betydning. Det Gyldne Horn er ikke kun smukt at se på, men det har også spillet en uundværlig rolle i Istanbuls udvikling og velstand.


I dag er Det Gyldne Horn stadig en populær destination for lokale såvel som internationale besøgende. Her finder man seværdigheder som Eyüp Sultan-moskeen og Pierre Loti-bakken, som tilbyder betagende udsigt over Istanbul. Vandet er stadig inspirerende at se på, især når solen går ned over byen og giver den et gyldent skær.


Så næste gang du besøger Istanbul, så husk at udforske Det Gyldne Horn, tage et øjeblik til at beundre hornets skønhed og årsager til, at hornet bærer et poetiske navn. Det er en del af megabyens rige historie og kulturarv og et sted, der helt sikkert vil efterlade et varigt indtryk.


----

Du kan finde ud af mere om Martin, der har skrevet indlægget, ved at klikke på navn/billede øverst i indlægget

1 commentaire

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
Noté 5 étoiles sur 5.

Og så er det et smukt tidsfordriv at sejle op og ned ad hornet med stop fra side til side 👍

J'aime

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page