Sådan vasker man frugt & grønt… på tyrkisk
- Martin

- 21. mar. 2020
- 2 min læsning
Opdateret: 12. nov.
Skønt jeg har en del år på bagen som husherre i flere forskellige lande og kulturer, er der åbenbart stadig ting, jeg ikke helt har styr på – især når det gælder tilberedning af madvarer. For eksempel: hvordan man vasker frugt og grønt.
Heldigvis har jeg en kæreste, der forleden dag kom i det pædagogiske hjørne og underviste mig i “frugt- og grøntvask – på tyrkisk”.
Og lad mig bare slå det fast med det samme: om man gør det på samme måde andre steder, har jeg ingen anelse om. Men i disse (post) COVID-19-tider tænkte jeg, at det måske var på tide at lære denne lidt grundigere metode til at skylle og vaske frugt og grønt.
Situation:
Du har været hos grønthandleren, på gadebasaren eller i supermarkedet og købt nogle skønne æbler. Man kan jo ikke bare tage dem ud af posen og direkte i munden – de skal gøres rene.
I Danmark ville jeg nok bare skylle æblet hurtigt under rindende vand.
Men som min kæreste sagde: “Istanbul er altså ikke Danmark.”
Og det kan jeg kun være enig i.
Du skal bruge:
en skål
rent vand
klar eddike
Først hældes der rent vand i skålen.
Dernæst skylles æblerne hurtigt under hanen for at fjerne det værste snavs.
Tilsæt et par spiseskefulde eddike til vandet i skålen, plop æblerne ned i den lille “lage”, og lad dem ligge et par minutter. Vend dem jævnligt, så hele æblet får en tur i eddikevandet.
Tag derefter æblerne op, skyl dem i rent vand og dup dem tørre – og så er de klar.

Vand i skålen med en smule eddike

lad æblerne ligge og ploppe rundt i nogle minutter

Velbekomme
Ja ja, det er jo ikke raketvidenskab, haha! Men jeg må indrømme – de blev altså virkelig rene.
Hvordan gør du selv, når du vasker frugt og grønt?
Er jeg den eneste dansker, der ikke kendte til denne “metode”? Og er det måske noget, du kunne finde på at bruge – især i disse COVID-19-tider?
Indlægget her er en redigeret udgave af det oprindelige fra 2020



















