top of page

En nation fødes: Tillykke til Tyrkiet: 100 år som republik

Opdateret: 21. okt. 2023


Oktober 2023 fejrer 100 året for Republikken Tyrkiets fødsel der fandt sted ud af ruinerne af det osmannerriget. I dette indlæg dykker jeg lidt ned i nogle øjeblikke af Republikken Tyrkiets historie.


Grundlæggeren af Republikken Tyrkiet, Mustafa Kemal Atatürk, betegnes som en visionær leder, der omformede landet og indførte et bredt spektrum af reformer.


Reformerne som Atatürk gennemførte var en omfattende modernisering af Tyrkiet, herunder sekularisering af staten der ledte til indførelsen af et demokratisk system fra 1935 og kvinders rettigheder.

Atatürks indsats lagde dermed fundamentet for nutidens Tyrkiet og inspirerede mange andre nationer.

(indlægget fortætter under illustrationen)

Uafhængighedskrigen

Efter Første Verdenskrig, hvor Osmannerriget var Tysklands allierede og dermed tabte krigen, kæmpede Tyrkiet en heroisk uafhængighedskrig mod Osmannerriget og de allierede nationer der havde besat Tyrkiet.


Under ledelse af Mustafa Kemal Atatürk besejrede Atatürk og hans væbnede tyrkiske tropper og sikrede landets suverænitet.


Efter uafhængighedskrigen gik Tyrkiet ind i en periode med intens modernisering og industrialisering.


Landet gennemførte ambitiøse infrastrukturprojekter, herunder opførelsen af broer, veje og højhastighedstogslinjer, hvilket forbedrede forbindelserne mellem byer og stimulerede økonomien. Det var igså i denne periode at både kalenderen og alfabetet blev skiftet ud.

Denne udvikling førte til en stigning i levestandarden for mange tyrkere.


Tyrkiet som regional magtfaktor

I de senere år har Tyrkiet opnået en betydelig indflydelse på den regionale og internationale scene. Landet har spillet en aktiv rolle i konflikter som f.eks. situationen i Syrien og Libyen, og senest inkrigwn mellem Rusland og Ukraine.Tyrkiets stigende indflydelse som en regional magtfaktor har gjort det til et vigtigt land i Mellemøsten.


Kulturel rigdom og turisme

Landet har en imponerende arv fra oldtiden, herunder steder som Efesos, Pamukkale og Troja. Istanbul, der som Konstantinopel, Nova Roma og Bysans engang var hovedstad i tre store imperier, er en smeltedigel af forskellige kulturer og religiøse traditioner.

Tyrkiet tiltrækker hvert år millioner af turister, der ønsker at udforske dets imponerende arkitektur, gastronomi og naturlige skønhed.


Der er lagt op til en lang række forskellig

e festligheder over hele landet i løbet af oktober. Hold øje med de lokale medier - og i et hvis omgang også Mit Istanbul DK & Dagens Istanbul COM


Tillykke til den tyrkiske befolkning, tillykke til Tyrkiet med de 100 år


/Mit Istanbul DK

3 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

Jeg må nok nøjes med smulerne når jeg kommer til november ☺️

Like
Martin
Martin
Oct 01, 2023
Replying to

Men så er der fest

Like

Rated 5 out of 5 stars.

Det passer jo lige med at jeg er på visit til at kunne fejre de 100 år.

Like

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page