top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

Den Tyrkiske Sjæl: Yeşilçam, Tyrkiets Filmindustri

Opdateret: 2. jan.


Du er med garanti bekendt med Hollywood og eventuelt både Bollywood og Nollywood. Men vidste du, at Tyrkiet også har sin egen blomstrende filmindeustri? Velkommen til den cinematiske verden af Yeşilçam.


Yeşilçam er navnet der gik hen og blev et begreb der dækkede den tyrkiske filmindustri, der havde sin storhedstid i perioden fra 1960'erne til 1980'erne. Oprindeligt var Yeşilçam navnet på en gade i det centrale Istanbul omkring Istiklal Cd hvor filmindustrien havde klumpet sig sammen. Men som industrien voksede og udviklede sig, blev Yeşilçam synonymet på hele den tyrkiske filmindustri.


Yeşilçam-perioden var et afgørende tidspunkt for tyrkisk film. Det var en æra, hvor hundreder af film blev produceret hvert år, og det var ikke ualmindeligt for en film at blive set af millioner af mennesker. Filmene skabte stjerner som skuespillerne Kemal Sunal, Şener Şen og Türkan Şoray der alle opnåede legendariske status.


Men hvad gjorde Yeşilçam så unik? En af de mest bemærkelsesværdige træk ved Yeşilçam genrebreden. Fra romantiske dramaer og komedier til action og thrillers, Yeşilçam dækkede alle hjørner af filmverdenen. Filmene afspejlede ofte det tyrkiske samfunds brydninger og var tæt forbundet med den nationale kultur og identitet.Yeşilçams popularitet begyndte at dale mod slutningen af 1980'erne. De tyrkiske seere blev mere og mere eksponeret for udenlandske film og begyndte at efterspørge mere kvalitetsorienterede- og storbudget produktioner, hvilket førte til en drastisk nedgang i produktionen af ​​Tyrkisk film men igangsatte samtidigt også en ny æra for industrien i Tyrkiet.


Men i de seneste år er der sket en genopblussen i den tyrkiske filmindeustri, og mange fantastiske produktioner er blevet udsendt både på her i Tyrkiet men også internationalt. Filminstruktører som Nuri Bilge Ceylan og Fatih Akin har vundet internationale priser hvilket har været med til at hæve tyrkiske film til nye højder.


Selvom Yeşilçams popularitet måske er aftaget, lever dens arv videre. Yeşilçam har inspireret og motiveret en ny generation af filmskabere til at skabe unikke og betydningsfulde værker. Og selvom der stadig er udfordringer, er der ingen tvivl om, at den tyrkiske filmindeustri har potentialet til at blive en global spiller i fremtiden.


Så næste gang du er i humør til en filmoplevelse lidt ud over det sædvanlige, skal du måske overveje at give en tyrkisk film en chance. Du kan blive overrasket over de fantastiske historier og talentfulde skuespillere, der venter på dig i verden af Yeşilçam.Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating