top of page

8 tips: Sådan håndterer du sommerheden

Opdateret: 18. jun.


Sommeren i Istanbul kan være en udfordring, især når byen er domineret af beton og asfalt, og naturlig skygge hører til sjældenhederne.


Mange nordboere undervurderer desværre effekten af varmen om det er i Istanbul eller Antalya - men det er ingen joke!


Her har jeg samlet nogle af de tips, jeg med årene har lært her i Tyrkiet, til hvordan du kan holde dig kølig og komfortabel i denne pulserende by.


1. Planlæg Dine Udendørs Aktiviteter:

Undgå at være ude i de varmeste timer på dagen, typisk mellem kl. 12 og 15. Planlæg i stedet dine aktiviteter formiddagen eller sent på eftermiddagen, hvor temperaturen er mere behagelig.2. Hold Dig Hydreret:

Drik masser af vand gennem hele dagen. Undgå alkohol og koffein, da disse kan føre til dehydrering. Bær altid en vandflaske med dig - eller småpenge så du kan købe fra gadehandlere og kiosker.

Drik 1-2 flasker af 200ml mineralvand om dagen (“Sade soda” på tyrkisk), dette vil booste dine elektrolytter som vi sveder ud i varmen - og som er nødvendige for dine kropsfunktioner og dit sind.


3. Brug Let og Luftigt Tøj:

Klæd dig i let, løstsiddende tøj lavet af naturlige materialer som bomuld eller linned. Lyse farver reflekterer solens stråler og hjælper med at holde din kropstemperatur nede. Mange benytter læbetøj, der er designet til at sved køge væk fra kroppen mens luft køler ned.


4. Søg Skygge:

Brug tid i parker, caféer og restauranter med parasoller eller markiser. Mange steder i Istanbul har installeret udendørs kølesystemer, som kan give en behagelig pause fra varmen. Jeg kan også anbefale en håndvifte 🪭

5. Brug Solcreme og Solbriller og måske en hat:

Påfør solcreme med høj SPF for at beskytte din hud mod skadelige UV-stråler. Solbriller med UV-beskyttelse er også vigtige for at beskytte dine øjne.

Husk at solen er stærkere her i Istanbul/Tyrkiet end den er i Danmark.


6. Tag Regelmæssige Pauser Inde:

Besøg museer, shoppingcentre eller andre indendørs attraktioner, der tilbyder aircondition. Dette giver dig mulighed for at køle af og undgå direkte sollys.


7. Køl Dig Ned med Vand:

Brug en lille sprayflaske med vand til at spraye ansigt og nakke. Det kan give en øjeblikkelig følelse af afkøling. Alternativt kan du bruge en våd klud eller håndklæde på panden og nakken.

Limonlu kolonya kaldes for "Tyrkisk aircondition" - sprøjt lidt på hænderne og dup dig under øreflipperne, bag øret og under håndledet.

Pas på ikke at få kolonya i øjnene.


 

 

8. Vælg Letfordøjelig Mad:

Spis lette måltider som salater, frugt og yoghurt, der ikke belaster din krop i varmen. Undgå tunge og fede fødevarer.


At håndtere varmen i Istanbul kræver lidt planlægning og forberedelse, men jeg har selv gennem årene nydt mere og mere af sommer i storbyen med disse.

Hold dig kølig og pas godt på dig selv!


Klik & støt bloggen:

opdateret den 9/6 efter seneste varsler for Istanbul.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page