top of page

Den imponerende obelisk foran Den Blå MoskéI hjertet af det, der engang var det centrale Konstantinopel, står et monument, som både fortæller historier fra det gamle Egypten og det Byzantinske Imperiums storhedstid: Theodosius' Obelisk. En fortælling om magt, ære og forfængelighed.

Theodosius' Obelisk blev oprindeligt rejst af Thutmose III i det 15. århundrede f.Kr. i det gamle Egypten. Obelisken stod først i Karnak-templet og blev senere flyttet til Alexandria af kejser Constantius II omkring 357 e.Kr.


Det var dog først i 390 e.Kr., at kejser Theodosius I gav obelisken en placering i Konstantinopel, det nuværende Istanbul. En rejse, der både fandt sted på tværs af civilisationer og århundreder, understreger obeliskens betydning som et symbol på imperiers magt og storhed.Tænk på det – en 20 meter høj granitobelisk, med en vægt på omkring 200 ton, blev transporteret fra Egypten til Konstantinopel over Middelhavet og gennem Bosporusstrædet. Derefter blev den rejst på spinaen i Hippodromen, Konstantinopels sociale og sportsmæssige centrum. Jeg er målløs... Vi taler om en transport, der fandt sted for godt og vel 1640 år siden... 1640 år!


Selve obelisken er rigt dekoreret med hieroglyffer, der hylder Thutmose III's sejre og guderne i det gamle Egypten. Men på soklen finder man en række relieffer, der afbilder kejser Theodosius sammen med sin familie og hoffolk, som overværer kapløb og andre aktiviteter på Hippodromen.Dekorationerne er ikke bare kunstneriske mesterværker; de er en billedbog om en tid, hvor Konstantinopel var verdens centrum, og hvor kejseren fremviste sin magt og glans over for både sine egne borgere og den øvrige civiliserede verden.

I dag står Theodosius' Obelisk stadig stolt i hjertet af det tidligere Byzantinske Konstantinopel.


Og selvom Hippodromen ikke længere eksisterer i sin oprindelige form, tiltrækker obelisken fortsat besøgende fra hele verden, der taber kæben over obeliskens imponerende historie, og det faktum, at den, som den står der, også er et vidnesbyrd om Istanbuls rige historie, som et monument, der har overlevet imperiers opståen og fald gennem århundreder.

Jeg vil klart mene, at besøger man Istanbul, er det et must at stå ved foden af denne imponerende obelisk og lade sig føre tilbage i tiden.


Klik & støt bloggen:


2 commenti

Valutazione 0 stelle su 5.
Non ci sono ancora valutazioni

Aggiungi una valutazione
Valutazione 5 stelle su 5.

Den er virkelig imponerende ❤️

Mi piace
Martin
Martin
04 mag
Risposta a

Fantastisk

Mi piace

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page