top of page

En nation fødes: - også en markering af et imperiums fald

Opdateret: 21. okt. 202317. november 1922: Mehmed VI - den sidste sultan forlader paladset Dolmabahçe via bagdøren.

Her på Mit Istanbul Dk markerer jeg 100 året for Republikken Tyrkiets fødsel. I dette indlæg kigger jeg på fødselsdagen fra en lidt anden vinkel.


Når Tyrkiet i oktober 2023 fejrer 100-året for fødslen af den tyrkiske republik, er et samtidigt også en markering af faldet af Osmannerriget, et imperium der engang var en af verdens mest magtfulde og indflydelsesrige. I dette indlæg hopper jeg lidt ned i den osmanniske historie - om imperiets start og dets fald der markerede afslutningen på en æra af storhed og dominans, men også efterlod sig en komplekst arv, der præger verden den dag i dag.

Osmannerriget, blev grundlagt i det 13. århundrede og voksede sig hurtigt til en magtfaktor i regionen, der strakte sig fra Sydøsteuropa til Mellemøsten og Nordafrika. Gennem århundreder opbyggede sultanatet et omfattende imperium med en blanding af forskellige kulturer, religioner og etniske grupper.


Men i løbet af det 19. århundrede stod Osmannerriget over for en lang række udfordringer af interne konflikter, korruption, økonomiske vanskeligheder og militære nederlag satte riget under pres. Samtidig voksede nationale bevægelser frem i forskellige dele af imperiet, der ønskede uafhængighed.


Osmannerriget deltog i Første Verdenskrig på siden af Centralmagterne - som Tysklands allierede. Men det blev til alvorlige nederlag, især mod de allierede styrker under slaget ved Gallipoli (Çanakkale). Dette blev en afgørende faktor for Osmanner imperiets sammenbrud.


Efter Første Verdenskrig blev Osmannerriget opdelt af de allierede magter i henhold til Sykes-Picot-aftalen. Dette førte til oprettelsen af nye stater som Tyrkiet, Irak, Jordan og Libanon. Denne opdeling blev starten på en ny æra for regionen, præget af politisk ustabilitet og konflikter.Selvom Osmannerrigets imperium faldt, har dets arv stadig en betydelig indflydelse i dag. Det efterlod en rig kulturarv, der er synlig i arkitektur, kunst og madkultur i regionen. Desuden påvirkede det politiske og sociale systemer i de nye stater, der blev dannet efter opdelingen.


Faldet af Osmannerrigets imperium markerede afslutningen på en æra af storhed og magt. Imperiets sammenbrud skabte en række politiske, sociale og kulturelle forandringer i regionen, der stadig kan mærkes i dag. Selvom sultanatet og imperiet ikke længere eksisterer, vil dets historie og indflydelse forblive en vigtig del af verdenshistorien.


Sultan embedded blev afskaffet i november 1922 hvor sultan Mehmed VI abdicerede og den 17. i samme måned drog han og familien i eksil. Næsten et helt år senere, den 29. oktober, udråbte Atatürk republikken Tyrkiet - Türkiye.


Tillykke til Tyrkiet med de 100 år

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

Fin opsummering... Tak 😎

Like

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page