top of page

Boza: En mundfuld tyrkisk vinterdrik hele året

Forfatters billede: MartinMartin

Den traditionelle vinterdrik boza har siden 1876 haft højborg i Fatih, Istanbul. En tyk, fermenteret drik med syrlig smag - der dog kan nydes hele året. intro - boza - historie & sundhed - Vefa i Fatih - sådan drikkes det - støt bloggen - Find vej


I de snævre gader i Fatih-distriktet i Istanbul findes en skjult perle, der har bevaret en århundredegammel tyrkisk tradition: Vefa Bozacısı. Denne ikoniske boza-café har serveret den traditionsrige drik boza siden 1876 og er for boza-elskere et af de helt store must-besøge.


book en dansk Istanbul byvandring med mitistanbul.dk
Book en byvandring hvor vi blandt andet kan komme forbi Vefa Bozacısı (fælles byvandring den 15/12).

Boza er en tyk, fermenteret drik lavet af, majs, bulgur, rug eller hirse - og har en slags syrlig smag og en cremet konsistens. Skal jeg være helt banal, synes jeg at Boza i både smag ogg konsistents bærer nogle ligheder med fint moset u-sødet æblegrød.



Boza har været populær i Tyrkiet og Balkanlandene i århundreder (faktisk er Boza noget man i mange forskellige civilisationer har lavet i over 8000 år) og siges at have sundhedsmæssige fordele, herunder probiotiske egenskaber.

Oprindeligt var der nogle alkohol procenter i drikken, men den Boza man i dag kan købe i Tyrkiet, er uden alkohol - eller under 1%.


Vefa Bozacısı er kendt for at lave den bedste boza i Istanbul. Butikkens interiør, med sine originale træpaneler og vintage fliser som at træde ind i en tidsmaskine og taget tilbage til en tid - en tid hvorhundredevis af TV-kanaler, reality shows og influencere på mobil-telefonens sociale medier implicit gør nar ad den hverdag der ikke leves på en sponseret 7-stjernes rejse til lande og byer med eksotiske navne.


lyt til podcasten Samtaler fra Istanbul

Det er som at tiden her går helt i stå, og her i lokalet der lidt medtaget ud, kan du så nyde din autentiske traditionelle Boza med al den hygge og hjertelighed du kan forestille dig...


Boza er traditionelt en vinterdrik, men Vefa Bozacısı holder åbent året rundt. At nippe til en kold boza på en varm sommerdag er en sjov oplevelse som jeg selv holder af... At sidde der på Vefa godt gemt væk i de snævre gader på bakketoppene i Fatih over Det Gyldne Horn, i 36C varme og nyde et glas Boza - det er dælme også festligt.



Skal du prøve en Boza, vil jeg klart anbefale dig at få drysset en lille håndfuld ristede kikærter over Bozaen, det giver nemlig en helt perfekt blanding af det bløde og det sprøde - og top det hele af med et af kanel over drikken.


Du kan købe drikken færdigt fra supermarkederne, også den traditionelle fra Vefa.



Ud over Boza byder tyrkiet også på den meget populære varme vinterdrik, Salep.


Find vej:




1 комментарий


Jens Prahl
04 дек. 2024 г.

Kender den ikke...den må smages næste gang 😊

Лайк

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page