top of page

Büyük Valide Han - én af Istanbuls oversete perler

Opdateret: for 3 dage sidenIstanbul synes aldrig helt at stoppe med at overaske. Jeg har boet her i megabyen i godt 10 år, hvor jeg har brugt det meste af min fritid på at opsøge kulturelle perler... og alligevel lykkedes det mig at blive overrasket og opleve noget nyt. Nogle gange er det også en øgenoplevelse' der overrasker mig. Blandt disse overraskelser og skjulte perler er byens mange "Han" - historiske caravanserais, der engang tjente som både nattely og handelscentre for rejsende og handelsmænd.


En af de mest fascinerende blandt disse er Büyük Valide Han, som har en særlig plads i Istanbuls hjerte og historie. Istanbul har været et handelscentrum i årtusinder, en position byen skylder sin strategiske placering, der som bekendt og nævnt utallige gange bare her på bloggen, spænder over to kontinenter.


I det osmanniske imperiums storhedstid var han'er afgørende for handelsruterne. For disse han-komplekser tilbød ikke kun et sted for handelsmænd at hvile sig og opbevare deres handelsvarer sikkert, men også et sted hvor idéudveksling og kultureudveksling fandt sted, hvilket gjorde han'erne til vigtige sociale og økonomiske knudepunkter.Büyük Valide Han er den største han i Istanbul og står som et vidnesbyrd om byens rige handelshistorie. Bygget i midten af det 17. århundrede af Kösem Sultan, mor til Sultan Murad IV, fungerede denne han oprindeligt som et handelscenter, der lagde hus til utallige handelsmænd fra hele verden.


Dens arkitektoniske pragt og strategiske placering gjorde den til et centralt punkt i byens økonomiske liv.

I dag står Büyük Valide Han på mange måder som en fortryllende ruin, skjult i plain sight midt i Istanbuls travle Eminönü distrikt. Mens nogle dele af den bruges af lokale håndværkere og butikker, forbliver meget af den uudforsket og bevaret, hvilket tilbyder en sjælden pause fra byens travlhed. I moderne tider er det ikke så meget butikerne og de smp værksteder i han-en der er seværdigheden. Næh, du skal finde vej op til taget, hvor du belønnes med en af de mest betagende og ikoniske udsigter over Istanbul, en visuel fortælling om byens fortid, nutid og fremtid.


Transformationen af Büyük Valide Han og mange andre han-er i Istanbul fra blomstrende handelscentre til kulturelle og historiske seværdigheder illustrerer byens evige udvikling.


Disse bygninger tjener nu som broer til fortiden, der giver os indsigt i det daglige liv, økonomien og kulturen i det osmanniske imperium. De er levende påmindelser om Istanbul’s evne til at bevare sin rige historie, samtidig med at den tilpasser sig moderne tider.


Er du brændt varm på emnet om Istanbul Han, kan jeg anbefale dig fotobogen: Timurtaş Onan: Istanbul'un hanlari

I øvrigt udgiver samme fotograf en ny fotobog sidst i marts 2024 "Hans in Istanbul". Se mere på Onans Facebook side.


OBS: Det kan være lidt af en udfording at finde op til taget eller helt at få lov at komme der op. Spørg dig frem, og husk at stikke dem der hjælper jer nogle drikkepenge.

støt bloggen mitistanbul.dk


2 kommentarer

2 comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

Hvis man elsker garn så kan jeg varmt anbefale Tarihi Kürkcu Han, der er alt hvad hjertet kan begære.

Me gusta

Obtuvo 5 de 5 estrellas.

Hold da op for en historie 😊

Me gusta

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page