top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

De 7 høje i IstanbulIstanbul's 7 høje, eller de Konstantinopels 7 høje. Ligesom romernes by over alle byer Rom også var blev grundlagt på 7 høje, blev Byzans (Nova Roma, senere Konstantinopel og fra 1930 Istanbul) også grundlagt på 7 høje. De er der stadig... sådan da - men i Istanbuls moderne skyline er de dog ikke sådan helt lige til at få øje på.


Men på med traveskoene, og tag en tur rundt på Istanbuls historiske halvø - og oplev de 7 høje, som de fremstår i dag. Her nedenfor får

Du lidt om deres oprindelige virke - og deres nutidige. Hvorfor 7 høje? Højst tænkeligt skal tallet 7 sættes i et religiøst/mytologisk lys. Praktisk handlede det om at høje var nemmere at beskytte mod udefra komne angribere. I Konstantinopels tilfælde, handler det nok mest af alt om forfængelighed: "Når nu Rom er.. så skal Nova Roma også" eller sådan noget. Fælles for begge byer er dog, at alle 7 høje ikke altid har været 'en central del af byen'.


Første høj

Da den græske kong Byzas fra Megara I 667 (f.kr) grundlagde Byzans, var stedet omkring byens første høj hvor man byggede fæstningerne, religiøse templer og i det hele taget et centrum for denne lille nye flække. På stedet i dag: Museet Topkapi Paladset.


Anden høj

På toppen af den anden høj står en søjle, der fortæller at Konstantinopel er det nye hovedsæde for det samlede romerske rige. Søjlen blev rejst af kejser Konstantin den Store i 328, og stod i det der kaldtes Forum Konstantin, altså et marked af en art. På stedet i dag: Sporvognsstoppet Çemberlitaş midt mellem Sultan Ahmet og Grand Bazar.

Tredje høj Den 3. høj var for 1600 år siden et sted med beboelse, handlende, kirker osv. I år 1550 satte sultanen Süleyman I den Prægtige gang i et større moskebyggeri, med skole, mausoleum m.v. På stedet i dag: Süleyman moskeenFjerde høj

Her lå oprindeligt Forum Taurus og kirken "De hellige Apostlers Kirke". Her var de sidste hvilested for kejser Konstantin den Store og en række andre byzantinske regenter. Efter Hagia Sofia blev bygget, rykkede "De hellige Apostlers Kirke" ned på anden pladsen over vigtigste kirker.

På stedet i dag: moskeen Fatih Moskeen, der stod færdigbygget i 1470 - 17 år efter osmanernes erobring af Konstantinopel.


Femte høj

I det 12. århundrede grundlagde Kejser John II Komnenos og kejserinde Irene Pantokrator-klosteret på den 5. høj. Klostret blev et vigtigt center for datidens medicin - og bestod således af et kloster, 2 kirker og et hospital. På stedet i dag: Det oprindelige kloster-kompleks står der stadigt, men blev i årene efter Osmanernes erobring af Konstantinopel, omdannet til en moske - der i dag hedder Zeyrek moskeen.


At byen er grundlagt på 7 høje, er stadig den dag i dag en af byens kerne identifikatorer. Det moderne byvåben har 7 trekanter, der symboliserer højene.

Sjette høj

Beliggende oppe i hænderne med et godt udsyn over på by og vand var højen oprindeligt bygget som en del af Den Theodosiske mur - der fungerede som byens ubesejrede fæstningsværk i 1000 år, var derfor bebygget med barakker og anden militær bebyggelse. På stedet i dag: Mihrimah Sultan Moskeen fra 1555.


Syvende høj

Beliggende i hvad der engang var 'det absolutte yderpunkt' af Konstantinopel, ligger den 7 høj. oprindeligt var her landbrugsjord, men gennem århundrederne blev området langsomt udbygget med beboelse og Skt Theodores Kirke.

På stedet i dag: Vefa kirke moskeen (oprindeligt Skt Theodores Kirke).1 kommentar
mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page