top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

Çelebi: Legenden om den Flyvende Tyrker

Opdateret: 15. mar.Legenden om Hezarfen Ahmet Çelebi, manden der i følge legenden fløj over Bosporusstrædet, lever i Aller bedste velgående i den tyrkiske bevidsthed - og souvernoir industri. Det er en legende om menneskets drøm om at flyve, og står den dag i dag som et symbol på innovation.


Ahmet Çelebi blev født i Osmanernes Konstaninopel i det tidlige 17. århundrede. Gennem sin opvækst var han dybt fascineret af idéen om at mennesket skulle kunne flyve, og vel inspireret af værkerne fra den andalusiske videnskabsmand Abbas ibn Firnas og den legendariske Leonardo da Vinci, begyndte Çelebi selv at eksperimentere med at skabe vinger, der skulle kunne bære en person gennem luften.Legenden om Çelebi fortæller, at på en vindfyldt dag i 1632, forberedte Ahmet Çelebi sig på at realisere sin livslange drøm. Iførte et sæt vinger han havde fremstillet af ørnekvaster på en ramme af træ, stod han på toppen af Galatatårnet, klar til at skrive historie.


Med et modigt spring, og til skue for de forbløffede tilskuere, svævede Çelebi, i følge legenden, over Bosporusstrædet og landede sikkert i Üsküdar-distriktet på den asiatiske side af strædet, - en afstand på godt og vel 6 kilometer.

Bedriften gjorde ham til en øjeblikkelig legende, og han fik tilnavnet Hezarfen (tusindkunstner), som en anerkendelse af hans hans utrolige flyvning.


Desværre blev Hezarfen Ahmet Çelebis bedrift ikke kun mødt med beundring. Den Osmanniske Sultan Murad IV, der regerede på dette tidspunkt, så Çelebis flyvning som en direkte trussel mod sin autoritet, som en handling af kætteri og sendte derfor Ahmet Çelebi i eksil til Algeriet, hvor han senere døde.


På trods af denne tragiske skæbne, lever Ahmet Çelebis dristighed og nyskabende ånd videre.


I moderne tid har stort set samtlige aviationsfagkyndige og historikere afvist Ahmet Çelebis 6 kilometer lange flyvetur med det beskrevne udstyr. Men, overleveringene - legenden lever videre... så mon ikke alligevel er noget om det?


støt bloggen mitistanbul.dk1件のコメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
5つ星のうち5と評価されています。

Dejlig røverhistorie... Men hvorfor ikke 😉

いいね!
mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page