top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

Ortaköy - flækken med de bagte kartofler


Med Bosporusbroen i baggrunden

Under den såkaldte "første bro" over Bosporus-strædet ligger en lille flække der er en af Istanbuls helt skønne perler: Ortaköy, der oversat betyder 'mellemlandsby', byder på en klar fed blanding af kultur, arkitektur og kulinariske oplevelser, der fascinerer og fortryller besøgende. I dette indlæg tager jeg et kig på flækken.


Ortaköy er berømt for sin imponerende arkitektur, som forener tydelige osmanniske træk med europæiske stilarter. Moskéen i Ortaköy, "Den Store Sultan Abdulmejid Moske", der blev bygget i 1856, er et sandt mesterværk, med sine delikate udskæringer, buer og minareter, og der i dag fremstår som et monument over den osmanniske historie.


Indenfor i Ortakoy Moskeen

En tur til Ortaköy er ikke fuldendt uden at udforske de farverige souvenirstande og små butikker og boder, der ligger spredt rundt omkring i gyderne i denne lille bydel. med dingle-dangel og nips. I weekenderne er der marked med håndværk, keramik, tekstiler og smykker, der er lavet af lokale kunstnere, håndværkere og hæklende husmødre.


Ortaköy er også kendt for sit gadekøkken og gastronomiske fristelser. Udover oplevelsen af 50 kartoffelsælgere der alle storsmilende vinker til dig for at fange din opmærksomhed, så er det en utrolig populær madoplevelse at både at vælge fyld og sætte tænderne i en af de berømte bagte kartofler "Kumpir". I en kumpir moses kartoflen med smør og ost hvorefter du kan vælge mellem et stort udvalg af velsmagende fyld såsom ost, smør, krydderier, grønsager og kød. Tør jeg sammenligne en Kumpir med et stykke dansk smørrebrød?


Efter en hjertelig frokost kan du forkæle dine smagsløg med lækre vafler fyldt med nødder, chokolade, frugt, syltetøj, drys og krummel.

Ortaköys kulinariske scene vil helt sikkert tilfredsstille selv den mest kræsne gourmet-mund.


En kumpir (stockfoto)

En af de største attraktioner ved Ortaköy er dens beliggenhed ved Bosporus-strædet, der giver en spektakulær udsigt over vandet og det berømte Bosporus-broen. Tag en gåtur langs promenaden og nyd en fantastisk solnedgang over vandet eller tag en bådtur på Bosporus for at opleve den betagende skønhed på tæt hold.


På mange måder er atmosfæren i Ortaköy og Eyüp i Det Gyldne Horn lidt den samme: landsby-vibe, souvenirboder og moske ved vandet. Eyüp er religiøs og 'traditionel' hvor Ortaköy er verdslig.


Den garvede Istanbul kender Jens, oplever Ortaköy (sådan rigtigt) for første gang en fredag i november 2023.Desværre tænkte ingen af os på at tage et billede af den gigantiske vaffel han fik serveret.

Jeg vil klart anbefale dig at tage en af de mange færger til Ortaköy. Der sejles fra de fleste større havne på begge sider af af Bosporus.

Tjek aktuelle sejlplan: https://www.sehirhatlari.istanbul/en

1 kommentar
mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page