Dette indlæg handler om Döner kebab, en populær tyrkisk ret fra det osmanniske rige. Den laves af marineret kød, grillet på spyd, og serveres ofte i fladbrød. Varianter som Durum og Iskender fremhæves, ligesom Tysklands pludselige krav om retten.
Dönerkebab er en af de kendeste spise fra Tyrkiet, og det er ikke uden grund! Spisen har vundet hjerterne hos mange madelskere verden over. Men hvad gør dönerkebab så speciel?
Oprindeligt stammer dönerkebab fra det Osmanniske Rige og blev traditionelt lavet med lammekød, men i dag findes der en lang række varianter blandt andet med kylling og oksekød.
Kødstykker marineres og grilles stående på et lodret spyd, hvilket giver en saftig og smagfuld oplevelse. Når kødet er færdiggrillet, skæres det i tynde skiver og serveres ofte i et fladbrød eller over ris-pilav med tomater, løg og salat.
Dönerkebab er ikke bare en hurtig og velsmagende gade-snack - streetfood; det er også en spise, der bringer folk sammen. Selvom det er voldsomt populært som gademad, findes der også mange restauranter, hvor dönerkebab serveres mere ‘gourmet’ inspireret.
Ifølge nogle döner-kebab-eksperter skal en ægte döner (kød eller kylling) serveres på sprødt brød uden sauce eller dressinger. Eksperterne mener, ifølge mediet i24, at döner-kebab serveret med sauce eller dressing ikke er original, men 'en efterligning', og at saucerne og dressingernes eneste funktion er at dække over dårlig kvalitet.
Her er nogle af de mest populære udgaver:
Durum döner = en rulle af fladbrød m dönerkebab, lidt grønt, fritter m.m
Dōner Ekmek = franskbrød lignende fyldt med dönerkebab, lidt grønt, fritter m,m
Iskender = dönerkebab lagt ovenpå brødstykker. Serveres med ris-pilav, yoghurt og smørsovs.
afiyet olsun
Er retten tyrkisk eller tysk?
Sidst i juli 2024 har Tyskland overfor EU gjort indsigelse mod at retten Dönerkebab bliver registreret som en tyrkisk kulturel spise. Tyskerne mener nemlig at de har krav på Dönerkebab.
Tysklands Føderale Ministerium for Fødevarer og Landbrug (BMIL) var en af 11 organisationer, der indgav en indsigelse mod den tyrkiske ansøgning.
"Vi har med en vis forbløffelse noteret os ansøgningen fra Tyrkiet," forklarer en talsmand til BBC.
"Döner kebab er en del af Tyskland, og mangfoldigheden af dens tilberedningsmetoder afspejler mangfoldigheden i vores land – dette skal bevares."
"I de mange fans' interesse i Tyskland er vi engagerede i at sikre, at döner kebab kan forblive, som den tilberedes og spises her,” lyder det over for BBC.
👉 Klik her og se hvordan du kan støtte bloggen med et lille beløb
Comments