top of page

Dönergate - er dönerkebab en del af det tyrkiske eller tyske køkken?

  • Forfatters billede: Martin
    Martin
  • 24. jul. 2024
  • 2 min læsning

Opdateret: 11. maj


ree

Döner kebab, en populær tyrkisk ret fra Osmannerriget, består af marineret kød grillet på spyd og serveret i brød eller med ris og salat. Findes som streetfood og i finere restauranter, men purister foretrækker den uden sauce. Kendte varianter er durum, ekmek og iskender. vær med til at støtte mitistanbul.dk - lyt til "Samtaler fra Istanbul" -  facebook - instagram - bluesky


Döner kebab er en af de mest kendte spiser fra Tyrkiet, og det er ikke uden grund! Retten har vundet mange madelskeres hjerter verden over.


Men hvad gør döner kebab så speciel?

Oprindeligt stammer döner kebab fra det Osmanniske Rige og blev traditionelt lavet med lammekød. I dag findes der dog en lang række varianter, blandt andet med kylling og oksekød.


Kødstykker marineres og grilles stående på et lodret spyd, hvilket giver en saftig og smagfuld oplevelse. Når kødet er færdiggrillet, skæres det i tynde skiver og serveres ofte i et fladbrød eller over rispilav med tomater, løg og salat.


Döner kebab er ikke bare en hurtig og velsmagende gadesnack – streetfood; det er også en spise, der bringer folk sammen. Selvom den er meget populær som gademad, findes der også mange restauranter, hvor döner kebab serveres på en mere 'gourmet'-inspireret måde.

Ifølge nogle döner-kebab-eksperter skal en ægte döner (med kød eller kylling) serveres på sprødt brød uden sauce eller dressing.


Disse eksperter mener, ifølge mediet i24, at döner kebab serveret med sauce eller dressing ikke er original, men 'en efterligning', og at saucernes og dressingernes eneste funktion er at dække over dårlig kvalitet.

Her er nogle af de mest populære udgaver:


  • Durum döner: En rulle af fladbrød fyldt med döner kebab, lidt grønt og eventuelt fritter.

  • Döner ekmek: Et brød, der ligner et franskbrød, fyldt med döner kebab, lidt grønt og eventuelt fritter.

  • Iskender: Döner kebab anrettet oven på brødstykker. Serveres med rispilav, yoghurt og smørsovs.


For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

Få min cirka månedlige nyhedsmail

Sådan... nu vil du modtage en nyhedsmail cirka 1 gang om måneden

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X

​Nyttig adresse:

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

OBS: Læs også
I nødstilfælde: For en sikkerheds skyld

 

© ℗ 2020-2025 by Mit Istanbul DK - Strexen Media, Martin Strecker
 

bottom of page