top of page

Tyrkisk kaffe: Historie & traditioner

Opdateret: 4. maj


Tyrkisk kaffe

Tyrkisk kaffe er, i følge en lang række af mine lokale venner og kolleger, mere end bare en almindelig drik. Det er en ældgammel tradition, der binder generationer sammen og giver en unik smagsoplevelse. I denne blogpost tager jeg dig med på en spændende rejse ind i tyrkisk kaffe, hvor jeg kigger på dens historie, traditioner og den specielle smag.


Tyrkisk kaffe har en rig historie, der strækker sig århundreder tilbage. Faktisk mener man, at kaffen blev introduceret i det osmanniske rige tilbage i det 16. århundrede. Fra Konstantinopel (Istanbul fra 1930) spredte kaffe-drikkeriet sig hurtigt til resten af Mellemøsten og Europa, hvor den blev kendt for sin intense smag og blev en integreret del af tyrkisk kultur og sociale sammenkomster. Og netop denne sociale kultur omkring kaffen, gjorde sultan Murad IV bange. Han mente at kaffehusene var et sted hvor man 'spredte radikale ideer' der kunne føre til 'offentlig og social uorden'. Derfor udsendte han et dekret hvor i han forbød både salg og køb af kaffe. Og at lovbrydere skulle straffes med tæsk, allerede ved første forseelse.I øvrigt menes det, at espressoen er et 'side-resultat' af Osmanernes mislykkede erobring af Wien i 1683. Her skulle de have ladet poser med kaffebønner blive liggende tilbage i lejrene, da de i al hast flygtede tilbage til Balkan.

En af de mest fascinerende aspekter ved tyrkisk kaffe er dens unikke tilberedningsmetode. Kaffebønnerne males ekstremt fint, næsten som fint pulver. Derefter blandes kaffen med vand og sukker efter smag og koges langsomt i en speciel kaffekande kaldet "cezve". Den langsomme kogning sikrer, at kaffen opnår den rigtige konsistens og smag.

Tyrkisk kaffe
Nogle kolleger nyder en kop Tyrkisk kaffe...

Tyrkisk kaffe er altså, igen i følge venner og kelleger, mere end bare en drik. Det er en social begivenhed, jeg har sågar hørt den sammenlignet med at ryge en smøg (ja...).

Traditionelt bliver tyrkisk kaffe serveret i små kopper kaldet "fincan". Når kaffen er klar, bliver den serveret med et glas vand for at rense ganen. Det siges også, at kaffen kan afsløre ens skæbne. Nogle mennesker praktiserer kunsten at læse kaffegrums, hvor de ser på mønstrene efter at have drukket kaffen.Den karakteristiske smag af tyrkisk kaffe er noget helt særligt, personligt kan jeg kun drikke en kop i ny og næ....

Smagen er intens, aromatisk og fyldig. Kaffens fine malede konsistens giver en silkeblød tekstur og en behagelig mundfølelse. Den er ofte serveret uden mælk, og den sødme kan justeres ved at tilføje mere eller mindre sukker. Det er en drik, der kan nydes langsomt og reflekteres over.


Klik & støt bloggen:
2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

Og så serveres den ofte med et lille stykke sødt til... Gerne lokum ☺️

Like
Martin
Martin
Sep 18, 2023
Replying to

sandt! men så fancy er det alligevel ikke på mit arbejde ☺️☺️

Like

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page