top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

Tyrkisk bad: Sådan går du i hamam

Opdateret: 7. mar.


En af de mest autentiske og afslappende oplevelser, du kan få under et besøg til Istanbul eller det øvrige Tyrkiet, er et besøg på en tyrkisk hamam - et tyrkisk bad.


Men det kan også være intimiderende at stå midt i en hamam og ikke vide hvad man både kan forvente og hvordan man i det hele taget skal begå sig i en sådan - så det kigger jeg nærmere på i dette indlæg.


Før du læser videre

  • De næste trin kan variere fra hamam til hamam - og hvor i Tyrkiet du går i hamam, i dette indlæg har jeg valgt at forklare den typiske hanam oplevelse.


  • Det er også værd at nævne at en hotel-hamam mere minder om et 'day spa' - og er derfor kan afvige fra nedenstående guide:


  • De fleste lokal hamam'er har en kvindeafdeling og en herreafdeling. Nogle hamam har særlige tidpunkter for hhv kvnder og mænd. Der er kun kvinder ansat i kvindeafdelingen og mænd i herreafdelingen.


For mænd er hamam-massøren "tellak" mens det for kvinder er en "natir"

Ankomst og forberedelse

Når du ankommer til hamam'en, vil du blive modtaget af personalet, der vil sikkert forsøge at sælge dig alt muligt, hvilket jo er reelt nok, bare sørg for at prisen er gennemskueligt og i TL (tyrkisk lira). Er du heldig, taler personalet også engelsk. Du vil blive vist til et omklædningsrum, hvor du får en peştamal (et tyndt håndklæde, til at have om livet).


Trin 1: Ophold i dampbadet

Efter at have slynget peştamal'en om livet, går du ind i dampbadet, også kendt som "sıcaklık". Dette er et varmt rum med høj luftfugtighed, hvor du kan slappe af og forberede din krop på behandlingen. Du kan sidde eller ligge på de opvarmede marmorstene og lade dampen rense dine porer og give dig en følelse af velvære. Det anbefales at blive i dampbadet i 10-15 minutter eller længere, hvis du føler dig tilpas nok.


Trin 2: Bodyscrub og sæbevask

Efter dampbadet vil en massør komme og give dig en grundig bodyscrub. Dette er en intensiv eksfoliering (bodyscrub) af din hud ved hjælp af en sæbevaskning og en karsehandske, kendt som "kese". Du kan forvente, at denne del af behandlingen er ret energisk, men den er også meget forfriskende og giver dig en følelse af fornyet energi.

Trin 3: Massage og afslapning

Efter bodyscrub'en kan du nyde en afslappende massage. Massøren vil bruge olier og hvis jeg skal lyve lidt, så bruger massøren også blide strøg til at løsne muskelspændinger og give dig total afslapning. Min egen erfarring er, at på turistst-hamam'erne er det sådan lidt visse-vasse massage, mens det i de lokale hamam'er er mere en mere håndfast uden dillerdaller massage. De fleste hamam'er vil give din en sæbe-massagevask efter oliemassagen.


Afslutning

Efter behandlingen kan du slappe af og nyde stemningen i hamam'en. Du kan sidde i det afkølede rum, drikke te eller vand og lade kroppen og sindet absorbere de fordele, du netop har fået. Det er vigtigt at hydrere dig selv og give dig selv tid til at slappe af efter behandlingen.


En tyrkisk hamam er ikke bare en almindelig badeoplevelse, det er en chance for at fordybe dig i tyrkisk kultur og historie. Ved at følge de traditionelle trin kan du opnå en fantastisk og afslappende oplevelse, der gavner både krop og sind.


OBS: Er der svømmepøler så er det ikke et tyrkisk bad, men mere et romersk bad.


Synes du om bloggen mitistanbul.dk?


(ill: commons)

3 kommentarer

3 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

De lokale hamamer kan være meget forskellige, men eventyrlige er de fleste ☺️

Like

Rated 5 out of 5 stars.

Kan du anbefale en lokal traditionel hamam der ikke har voldsomt høj pris?

Like