top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

Istanbul: Oplev Taksim Plads & Gezi Park

Opdateret: 15. mar.Taksim-pladsen og Gezi Park i Istanbul ringer måske, og forståeligt nok, en del klokker om demonstrationer. I dette indlæg kommer jeg lidt ind på historien bag denne ikoniske Istanbul plads og park.


Taksim-pladsen har altid været mere end blot en plads. Gennem mere end 100 år har stedet dannet rammen for en politiske demonstrationer, optøjer og Istanbuls kulturelle centrum.


Men Taksims historie går tilbage til det 18. århundrede, hvor den fungerede som et vigtigt vandfordelingspunkt. Du kan i dag stadig se lidt af den gamle vandfordeling på pladsen, lige ved den ny mega-beton-moske.

Gennem årene er pladsen blevet et symbol på det moderne Tyrkiet og et sted, hvor historie, kultur og social liv smelter sammen. Republikmonumentet, der står i pladsens centrum, ærer republikkens grundlæggere og symboliserer overgangen til den moderne tyrkisk identitet.Gezi Park, der grænser op til Taksim-pladsen, er et af de få grønne områder i Istanbuls centrale distrikter og spiller en vigtig rolle i byens miljømæssige og sociale liv. Oprindeligt en del af de militære kaserner bygget i det 19. århundrede, blev området omdannet til en offentlig park i 1940'erne. I 2013 blev parken centrum for massive protester og sociale bevægelser, der modsatte sig en plan om at omdanne parken til et kommercielt kompleks. Disse hændelser viste parkens betydning som et offentligt rum for fri udtryk og samfundsengagement.Taksim Stadion, ofte overset i fortællinger om Istanbuls historie, lå engang mellem de militære barakker - der hvor Gezi parken ligger i dag.

Stadionet var hjemmebane for det første tyrkiske nationale fodboldhold og det var her at den første internationale fodboldkamp i Tyrkiet blev spillet mod Rumænien den 26. oktober i 1923. Stadionet fungerede frem til 1940 hvor det måtte lade livet til fordel for den nye Gezi Park.

Istiklal Cd. med den historiske sporvogn mellem Taksim og Tünnel

I dag er Taksim Pladsen ofte et begyndested for en shoppetur ned ad den lange strøg-boulevard Istiklal Caddesi der godt 1.5 km senere ender ved Tunnel Pladsen. Istiklal Caddesi var indtil for ganske få år siden centrum for Istanbuls natteliv, jazz-clubs og musikermiljø. I de seneste par år har vandpibecaféer dog afløst jazzklubben ligesom forretningerne også mere og mere ligner dem du finder i de store shoppingcentre. Når det så er sagt, så er Istiklal Caddesi klart en vandretur værd, og et must for sin Istanbul-oplevelse.


Taksim-pladsen og Gezi Parken oser af Istanbuls rige historie og kulturelle evolution. Fra pladsens rolle som et moderne mødested til Gezi Parks transformation til et symbol på borgerrettigheder og det nu forsvundne Taksim Stadions bidrag til sportskulturen, fortæller disse steder historien om en by, der konstant er i forandring.


I dag er Gezi Park mest af alt en stribe sparsomt beplantet beton med mange stier og bænke.

Jeg kan ikke anbefale at besøge parken i mørke timer. På Taksim pladsen ligger også Istanbul's statsscene AKM Atatürk Kultur Merkez der huser to store teater- og operascener og en række mindre scener til den mere eksperimenterende scenekunst samt workshops.