top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

  • Forfatters billedeMartin

Det’ juletid – også i Istanbul

Selvom man måske ikke ligeforbinder jul, julemænd og funklende stjerner med den muslimske kultur, så er der i Tyrkiet sket en kulturel ændring hen over de seneste små 20 år – og julestemningen, den kan du sagtens komme i, her i Istanbul

Godt hjulpet på vej af amerikanske julefilm, har juletræet fundet sin vej ind i mange tyrkiske hjem. Her hedder det bare ‘Nytårstræ’ og julemanden kommer på besøg den 31- december, hvor flere og flere familier har gaveudveksling.

Men juletræet er ligesom i de nordiske lande, hvor man siden bronzealderen dekorerede træer til solhvervet, heller ikke nyt i Tyrkiet. Før de shia muslimske Osmanere blev det dominerende folk i det nuværende Tyrkiet – var Tyrkiet et land der dyrkede shamanisme. Og som led i shamanismen her i Tyrkiet, var pyntede træer angiveligt også en del af kulturen i december.

Læs også: 9 steder at gå ‘shop-amok’ i Istanbul

Foran indkøbscentret Kanyon AVM i Istanbul

Men I 2021 er det overvejende indkøbscentrene og butikerne der står for julepynten på gaden. Enkelte kommuner har også pyntet op på hovedveje og strøg. Her vil du møde julemanden der ønsker alle et godt nytår godt omgivet af jublende børn og funklende lyskæder.

Planlægger du en tur til Istanbul op mod jul eller nytår er her et par tips: – Vejret er ustadigt, men du bør forvente regn og måske også blæst. Sne er ikke helt ualmindeligt (i mine 8 jul her byen har her været hvidt mellem jul og nytår 2 gange). – Når det regner og blæser i Istanbul (for ikke at tale om når det sner) tager alting meget længere tid. Planlæg rejsetid til og fra dit hotel/lejlighed til hvor du skal hen med en noget længere tidsramme. – Caféer mv har for det meste varmekanoner udenfor, så det er muligt at sidde ude og nyde din mad, drink eller kaffe. – ‘Noel’ betyder ‘jul’ og ‘Mutlu Noeller’ betyder glædelig jul. ‘Yeni Yıl’ betyder ‘nytår’ og ‘mutlu Yıllar’ betyder ‘Godt Nytår’. I Tyrkiet er der en enorm forvirring mellem Christmas og New Years, sikkert hjulpet på vej af oversættelsen i film osv fra ‘jul til ‘nytår’.

Glædelig jul og godt nytår Martin, mitistanbul.dk

#jul

mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page