Søndagaften den 10. marts begynder Ramadanen – den muslimske fastemåned. Men nu hvor du har valgt at opleve det fantastiske Tyrkiet under en religiøs højtid, er her et par tips om takt & tone & baggrund som du måske kan gøre brug af. Teksten er opdateret til 2024.
Ordbog
I dette indlæg vil du møde en mindre række begreber der er typiske for ramadanen.
Ramadan: Den 9. måned i den muslimske kalender og er måneden hvor muslimerne faster. I 2024 er Ramadanen fra aftenen den 10. marts til den 9. april
Ramazan: Det tyrkiske navn for fastemåneden ramadanen.
Suhur: Natmad/morgenmadskombination. Måltidet spises før dagens faste starter.
Iftar: Aftensmåltidet der bryder dagens faste.
Bayram (Ramazan Bayram): Helligdage efter fastemåneden i 2024 begynder ved frokosttid den 9. april og fortsætter til og med den 12. april.
Åbne og lukkede spisesteder For de fleste fastende starter dagen generelt noget senere end normalt. Det betyder for eksempel, at i Istanbul vil morgen trafikken under ramadan-måneden være en hel del lettere. Det kan også betyde at en række mindre forretninger åbner senere end normalt og også at en række caféer og spisesteder slet ikke åbner – eller først åbner meget sent. Dette handler dog i stor stil om hvilket nabolag man bevæger sig rundt i. I Istanbul vil det overvejende være områder som Aksaray, Fatih, Üsküdar og Ümraniye, hvor sandsynligheden er højest for lukkede caféer mv.
Du kan købe dette indlæg i en PDF der også indeholder opskriften til nogle helt særlige Ramazan Pide som du kan bage derhjemme. PDF'en koster 1USD (cirka 7,- DKK) >>> besøg mitistanbul.dk shoppen <<<
Mad og drikke på åben gade Som turist er det høfligt at vise respekt over for fastende tyrkere. Dette kan ske for eksempel ved ikke at sidde og drikke vand på bussen, gnaske en sandwich mens du slentrer rundt i gaderne. Det er ikke uhørt, at turister, der ikke tænker sig om, udsættes for tilråb. Men igen, det handler om hvor man bevæger sig… vis respekt.
I stedet bør du sætte dig på en café, hvor du kan nyde din drikkelse og din mad – og oven i købet slappe lidt af. Smart, ikke?
Da jeg flyttede herned i 2014, blev jeg anbefalet at sætte mig ind bagerst i caféerne. Dette synes dog at være en overdramatisering, og det gør jeg ikke mere. Dog holder jeg mig fra at drikke og spise på åben gade i dagtimerne. Du vil sikkert se lokale gøre det, men husk nu på, at Tyrkiet er et voldsomt national-konservativt land, og hvad en turist gør kan være 10x værre end vis en lokal gør det. Sådan er det bare. Du skal også gøre dig klart at barer, natklubber mv kan have ændrede åbningstider eller helt lukkede i perioden.
Trommeslageren Desværre, synes jeg, har man i en lang række byer forbudt den traditionelle trommeslager i gaderne midt om natten. Trommeslageren varsler om at man bør stå op og spise Suhur. Hvis du nu hører trommeslageren, og vil tage et billede, så er det kutyme at give lidt penge.
Beklædning
Beklædning. Husk nu på at ramadanen er en religiøs højtid. Derfor overvej din påklædning. Hvis en mand hopper i shorts, vil det være respektfuldt at disse går ned til knæene. For en kvinde er det lidt af en no-go at bære luftige nederdele og lette toppe. Vær lidt mere konservativ i denne periode, du har trods alt valgt at rejse til Tyrkiet under en af de største religiøse højtider. Er du på stranden, så hold bikinien og de tætsiddende badebukser dér, men når du forlader stranden, så vil det være klædeligt at dække sig lidt til. Dette gælder i øvrigt ikke kun i ramadanen.
Mad og Iftar Først på aftenen vil du se en masse mennesker tage ophold ved offentlige pladser. Her arrangerer organisationer, politiske partier og lokale bystyre nemlig offentlig Iftar. Når der åbnes får man udleveret en pakke der normalt indeholder vand, dadler, suppe, ris, nohut yemegi (kikærter i tomatsovs) og en bolle. Så sætter man sig ved et bord og venter på at muaddhinen afblæser dagens faste ved solnedgang. Og så spises der. Alle er inviteret – bare vent med at spise indtil du ser de andre gøre det… og husk nu ikke at vrænge på næsen af maden hahaha (personligt er jeg ikke begejstret for nohut yemegi). Jeg har selv mange gange lavet iftar til venner, der faster. For mig føles det lidt som at stå for maden en juleaften, hvor der er masser af børn til stede. “Er du nu sikker på at maden er klar til iftar?” spørges der mange, mange gange, mens længselsfulde øjne holder skrot opsyn med hvad der sker i gryder og på pander. Hvis du nu af en eller anden årsag havner i den situation, er mit tip: Send dem til bageren efter nybagte
Ramazan Pide Ramazan Pide, der er et stort rundt friskbagt brød. Der findes flere forskellige slags afhængig er region.
Find dem helt friskbagte og lune. Ramazan Pide er en del af Iftar måltidet.
På mitistanbul.dk shoppen kan du købe dette indlæg pakket i en lækker PDF der også indeholder en helt speciel og lækker opskrift på hvordan du selv kan bage de lækre Ramazan Pide derhjemme.
Nyd din ferie… Tyrkiet er simpelthen fantastisk! Synes du om bloggen mitistanbul.dk?
Ser frem til endnu en ramazan i Istanbul 🕌