top of page

Alt hvad du skal vide om: at holde ferie i Ramadanen 2025

Forfatters billede: MartinMartin

Opdateret: 28. feb.


Folk sidder i en park ved blå time, nyder picnic. Baggrundsudsigt til en oplyst moské med teksten "Vatan Sevgisi İmandır". Palmetræer omkring.
Iftar-picnic I Sultanahmet, Istanbul. Foto: Teoman Cimit

Ramadanen, den muslimske fastemåned, begynder tidligt lørdag morgen den 1. marts. Hvis du planlægger at besøge det smukke Istanbul og Tyrkiet under ramadanen, får du her nogle nyttige tips og information om denne særlige tid. Et besøg i Istanbul og Tyrkiet under ramadanen kan nemlig være en fantastisk oplevelse. ordbog - spisesteder - spise i offentligheden - beklædning - adfærd - kort sagt - trommeslageren - iftar - Ramazan pide og opskrift - lyt til podcasten Samtaler fra Istanbul - Vær med til at støtte mitistanbul.dk


Indlægget er oprindeligt fra 2020 men opdateret undervejs og redigeret med 2025 datoer.


Ordbog

I dette indlæg vil du møde en mindre række begreber der er typiske for ramadanen.

Ramadan: Den 9. måned i den muslimske kalender og er måneden hvor muslimerne faster. I 2025 er Ramadanen fra lørdag den 1. marts til den 29. marts

Ramazan: Det tyrkiske navn for fastemåneden ramadanen.

Suhur: Natmad/morgenmadskombination. Måltidet spises før dagens faste starter.

Iftar: Aftensmåltidet der bryder dagens faste.

Bayram (Ramazan Bayram): Helligdage efter fastemåneden i 2025 begynder ved frokosttid den 29. marts og fortsætter til og med den 1. april.


Åbne og lukkede spisesteder For de fleste fastende starter dagen generelt noget senere end normalt. Det betyder for eksempel, at i Istanbul vil morgen trafikken under ramadan-måneden være en hel del lettere. Det kan også betyde at en række mindre forretninger åbner senere end normalt og også at en række caféer og spisesteder slet ikke åbner – eller først åbner meget sent. Dette handler dog i stor stil om hvilket nabolag man bevæger sig rundt i. I Istanbul vil det overvejende være områder som Aksaray, Fatih, Üsküdar og Ümraniye, hvor sandsynligheden er højest for lukkede caféer mv.


Mad og drikke på åben gade Som turist er det høfligt at vise respekt over for fastende tyrkere. Dette kan ske for eksempel ved ikke at sidde og drikke vand på bussen eller gnaske en sandwich mens du slentrer rundt i gaderne.

I stedet bør du sætte dig på en café, hvor du kan nyde din drikkelse og din mad – og oven i købet slappe lidt af. Smart, ikke?

Du skal også gøre dig klart at barer, natklubber mv kan have ændrede åbningstider eller være helt lukkede i perioden.


Beklædning

Beklædning. Husk nu på at ramadanen er en religiøs højtid. Overvej derfor din påklædning.

Nu er det i marts måned - så der er nok ikke brug for hverken shorts eller bikini... men altså du får den alligevel::

Hvis en mand hopper i et par shorts, vil det være respektfuldt at disse går ned over knæene, altså 'lange shorts'. For en kvinde er det lidt af et no-go at gå i luftige nederdele og lette toppe. Fælles for både mænd og kvinder kvinder: "Vær lidt mere konservativ i denne periode."

Skulle det blive til en badetur ved stranden, så hold bikinien og de tætsiddende badebukser dér, men når du forlader stranden, så vil det være klædeligt at dække sig lidt til. Dette gælder i øvrigt ikke kun i ramadanen.


Adfærd De senere år er der opstået en mere nationalkonservativ religiøs følelse blandt cirka 40 % af den tyrkiske befolkning. Denne gruppe ser det ofte som deres opgave at være moralpoliti - og de råber efter folk (også turister) der måske drikker vand på åben gade, desværre hører man også oftere om kvinder der bliver skubbet, sparket eller spyttet efter hvis de er "lidt afslappede" i deres påklædning. Disse episoder finder som regel ikke sted i turistområderne eller mere sekulære områder. Dette må og skal ikke skræmme dig fra at opleve forskellige kroge af Istanbul, men mit råd er, at du tager tippene ovenfor seriøst!


OBS: Der er en udbredt accept af og forståelse for, at turister ikke følger ramadanen, men en del af de 40% nationalkonservative tager alt for ofte "en anden adfærd" som en provokation mod dem og deres tradition og religion – to ting, der for nogle kan være svære at adskille.


 

Kort sagt

  • Under Ramadan kan nogle spisesteder i Istanbul have ændrede åbningstider eller være lukkede, især i visse kvarterer.

  • Det er vigtigt at vise respekt for fastende ved ikke at spise eller drikke offentligt, og påklædningen bør være mere konservativ end normalt - i sær i ikke typiske turistområder..

 

Trommeslageren Desværre har man i en lang række byer forbudt den traditionelle trommeslager i gaderne midt om natten. Trommeslageren varsler at man bør stå op og spise Suhur. Hvis du nu hører trommeslageren, og vil tage et billede, så er det god skik at give lidt penge.

Iftar Først på aftenen vil du se en masse mennesker tage ophold ved offentlige pladser. Her arrangerer organisationer, politiske partier og lokale bystyre nemlig offentlig Iftar. Når der åbnes får man udleveret en pakke der normalt indeholder vand, dadler, suppe, ris, nohut yemegi (kikærter i tomatsovs) og en bolle. Så sætter man sig ved et bord og venter på at muezzinen afblæser dagens faste ved solnedgang. Og så spises der. Alle er inviteret – bare vent med at spise indtil du ser de andre gøre det… og husk nu ikke at vrænge på næsen af maden hahaha (personligt er jeg ikke begejstret for nohut yemegi). Jeg har selv mange gange lavet iftar til fastende venner. For mig føles det lidt som at stå for maden en juleaften, hvor der er masser af børn til stede. “Er du nu sikker på at maden er klar til iftar?” spørges der mange, mange gange, mens længselsfulde øjne holder nøje opsyn med hvad der sker i gryder og på pander.

Hvis du nu af en eller anden årsag havner i den situation, er mit tip: Send dem til bageren efter nybagte Ramazan Pide.


Ramazan Pide Ramazan Pide, der er et stort rundt friskbagt brød. Der findes flere forskellige slags afhængig er region.

Find dem helt friskbagte og lune. Ramazan Pide er en del af Iftar måltidet - eller bag selv. Her er en nem opskrift:


Du skal bruge

  • 500 g hvedemel

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk sukker

  • 1 pakke tørgær (eller 25 g frisk gær)

  • 3 dl lunkent vand

  • 2 spsk avokadoolie

  • 1 æg (til pensling)

  • Sesamfrø og sorte sesamfrø (til at drysse på din pide)

Gør sådan...

  1. Bland mel, salt og sukker i en stor skål.

  2. Opløs gæren i det lunkne vand og lad det stå i et par minutter, indtil det skummer.

  3. Tilsæt gærblandingen og avokadoolien til melblandingen og ælt det godt sammen, indtil du har en blød og elastisk dej.

  4. Dæk dejen til med et viskestykke og lad den hæve i ca. 1 time, eller indtil den er dobbelt så stor.

  5. Forvarm ovnen til 200 grader C.

  6. Del dejen i 4-6 stykker og rul dem ud til runde flade brød - lidt som en pizzabund.

  7. Læg brødene på en bageplade med bagepapir.

  8. Pisk ægget sammen og pensl brødene med det.

  9. Drys med sesamfrø og sorte sesamfrø.

  10. Bag brødene i ovnen i ca. 15-20 minutter, eller indtil de er gyldne.

Tips:

  • Du kan tilføje lidt mælk eller yoghurt til dejen for at gøre den endnu blødere.

  • Hvis du vil have en sprødere skorpe, kan du bage brødene ved en højere temperatur i kortere tid.

  • Ramazan Pide smager bedst, når det er friskbagt.

Serveringsforslag:

  • Ramazan Pide er lækkert at spise med ost, oliven, marmelade, smørchokolade eller honning.

  • Det er også godt som tilbehør til supper, salater eller gryderetter.

  • I Tyrkiet spiser man Ramazan Pide som en del af iftar-måltidet, eventuelle rester spises til suhur. Udenfor ramadanen kan man også finde enkelte bagerier og forretninger der sælger Ramazan Pide, men selv synes jeg at det er som at spise brunkager et par uger efter jul.


Opskriften bruger avokadoolie. Her hjemme bruger kæresten og jeg avokadoolie til varmmads tilberedning og olivenolie til kold tilberedening. Jeg ved at mange benytter olivenolie, i stedet for avokadoolie. Du skal bruge den olie du har det bedst med at bruge. Husk dog, at olivenolie har en smag der kan komplimentere pideen - hvor i mod majsolie, for eksempel, har en smag der måske ikke lige passer med ind i pideens smagsunivers.

Synes du om bloggen mitistanbul.dk?

Pink tulip emoji next to text "Læg lidt drikkepenge" on a light blue background. Suggests a gentle reminder for tipping.

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

bottom of page