top of page

Den tyrkiske æbleskive: Lokma



Gyldenbrune, sirupsindsvøbte dessertkugler på et dekorativt fad. Grå baggrund med dæmpet lys, skaber en varm atmosfære.

Gyldne, sprøde og søde dessert-bidder fra det tyrkiske køkken. Lokma, der betyder "bidder" eller "små stykker", er små, friturestegte dejkugler, der bliver dyppet i en sød sirup. Jeg fristes til at kalde lokma for 'den tyrkiske æbleskive'.

Lokma smager altså super godt og overraskende nem at lave derhjemme - derfor får du en opskrift nederst i dette indlæg.


Lokma'en har en lang historie i Tyrkiet. Disse små og søde kugler har nemlig været en del af den tyrkiske kultur i århundreder og nydes ofte ved særlige lejligheder som bryllupper og religiøse festivaler. Måske netop derfor er lokma er ikke kun ment som en dessert, men også et symbol på gæstfrihed, samvær og får at fejre fællesskab.



Og netop samværet g markereingen af en fællesskabsfølelse opleves i Istanbul bydelen Eüyp, hvor Eyüp Sultan-moskeen ligger. Denne moske er et af Istanbuls helligste steder og tiltrækker pilgrimme fra hele verden. I forbindelse med besøg til moskeen og de tilknyttede helligdomme, er det gennem årene blevet en tradition at nyde lokma fra en af de mange lokma-sælgere der kommer til området.


Hvis du selv vil give dig i kast med at lave lokma, så fortæller 'min lokale lokma-pusher', min nabo, der ved særlige lejligheder tilbereder lokma og deler ud til hele opgangen, at det er "...nemmere end at sende en whatsapp besked."Her er hendes forsimplede opskrift. Og lad mig lige slå det fast, at jeg aldrig selv har selv prøvet på at tilberede lokma.

Du skal bruge

  • Til dejen:

    • Gær

    • Sukker

    • Vand

    • Mel

    • Salt

  • Til sirupen:

    • Sukker

    • Vand

    • Citronsaft

Gør sådan:

  1. Lav dejen: Bland gær, sukker og lunkent vand. Lad det stå i et par minutter, indtil gæren er opløst. Tilsæt mel, salt og resten af vandet og ælt dejen godt. Lad den hæve et lunt sted i ca. 30 minutter.

  2. Form lokma'erne: Form dejen til små kugler (på størrelse med en gennemsnitlig hasselnød) og steg dem i varm olie, indtil de er gyldne. Tag dem op og læg dem på papir der kan suge olien lidt ud. (Du kan også lave små cirkler som en vaniliekrans eller rulle en lang pølse og dele den i cirka 3CM stykker).

  3. Lav sirupen: Kog sukker, vand og citronsaft sammen i en gryde, indtil sukkeret er opløst. Lad sirupen køle lidt af.

  4. Saml det hele: Læg de stegte lokma'er i en skål og hæld den varme sirup over. Vend forsigtigt, så alle lokmaerne er dækkede af sirupen - gerne rigeligt.

  5. Server: Server lokmaerne lune eller kolde.


Tips:

  • Olietemperatur: Sørg for, at olien er varm nok, før du steger lokmaerne.

  • Sirupens konsistens: Sirupen skal være lidt tyk, men stadig flydende.

  • Servering: Lokma er traditionelt set serveret i en dyb skål, så man får lidt af sirupen med og kan svøbe endnu mere på sin lokma-bid.

  • Der er flere forskellige slags lokma, nogle er uden sirup og kaldes 'saltede' og kan bruges til morgmaden, da disse serveres med blandt andet oste og oliven.

  • De er super lækre alene og et super hit med lidt vanilie is, et drys knuste nødder eller i den saltede udgave, prøv at drysse dem med lidt sesamfrø. Der er næsten ingen grænser.

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

bottom of page