top of page

Dondurma: Kampen Om Isen Der Aldrig SmelterEn af de mest charmerende og legesyge (nogle vil måske sige "pisse irriterende") traditioner i Tyrkiet findes i noget så simpelt som is. Tyrkisk is, kendt som "dondurma", er nemlig ikke kun bemærkelsesværdig for sin cremede tekstur, lækre smag og evne til at modstå varmen fra en brændende sommersol, men også for det drillende gøgleri, der hører med, når du falder for fristelsen og køber et par kugler i en vaffel.


Dondurma isen skiller sig ud fra andre is ved dens unikke konsistens og evne til ikke med lynets hast at smelte under den tyrkiske sommersol.Dette skyldes to helt særlige ingredienser: Salep og mastiks. Salep, et pulver fremstillet af orkideknoldernes rod, er nemlig rig på stivelse og giver isen den kariteristiske elastiske og seje konsistens. Mastiks, en harpiks, der gives en let krydret smag, bidrager yderligere til den unikke tekstur i isen. Sammen over disse ingredienser en is der ikke kun en tykkere og mere modstandsdygtig over for varme, men også en is, der smelter langsomt,


Men at købe dondurma i Tyrkiet er ikke bare et simpelt "hej, jeg vil gerne have den og den kugle i en vaffel"; det er i høj grad også en oplevelse.


Sælgerne, ofte klædt i traditionelle dragter, udfører et sandt show, når de serverer deres is. Med metalkopper og lange skeer udfører de akrobatiske manøvrer, hvor de svinger, drejer og vender isen, ofte lige foran næsen på de forventningsfulde kunder. Det hele er en legende dans mellem sælger og køber, hvor isen snart er inden for rækkevidde, snart svæver den igen væk, fanget i sælgerens snilde bevægelser.


Støt Bloggen:


Dette skuespil er ikke kun til underholdning. Det viser også isens unikke konsistens og sælgerens færdigheder. Men mest af alt er det en invitation til et smil og en påmindelse om, at nogle af livets bedste øjeblikke er dem, der er fyldt med leg og overraskelser.


Så husk, at næste gang du står over for en dondurma-sælger, der laver tricks, er det nemlig ikke bare en is du køber. Du køber en del af Tyrkiets sjæl, pakket ind i sødme og serveret med et smil - og masser af kærligt drilleri.1 comentario

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

En meget fin beskrivelse ♥️

Me gusta

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page