top of page

Oplev: Valens Akvædukt i Istanbul

Opdateret: 11. majEn af de mest imponerende bedrifter fra Konstantinopels historie er dens system af akvædukter. Disse imponerende strukturer var afgørende for byens udvikling og vækst gennem århundrederne.


Det kan godt være, at Kong Byzans syntes, at de, der havde slået sig ned på den bakkede anatolske kyst, "måtte være godt blinde" for ikke at have slået sig ned i det smukke område, han kunne se ligge på den modsatte europæiske bred af Bosporusstrædet.


Men hvad Kong Byzans ikke havde med i sine overvejelser, var manglen på naturlige vandressourcer i det område, hvor han i årene efter grundlagde sin by-koloni. Dette område skulle godt 1000 år senere, i år 330, blive til Konstantinopel, og som så igen 1700 år senere, i 1930, blev til Istanbul.Så da man ville gøre byen til den nye hovedstad for Romerriget, måtte man også gøre det lidt nemmere for byens borgere at få vand til husholdningen. Og således blev de første af Konstantinopels akvædukter opført - helt tilbage i det 4. århundrede af kejser Konstantin den Store, med store udvidelser af kejser Justinian i det 6. århundrede.

Den sidste større udvidelse, der er værd at nævne, var i midten af det 16. århundrede, hvor arkitekten Sinan stod bag en omfattende restaurering samt opførelsen af Mağlova Kemeri-akvædukten.


Akvæduktsystemet tjente primært til at transportere vand fra kildeområderne i skovene nord for byen til de mange forskellige offentlige og private vandreservoirer fordelt ud over hele byen. Vandet blev anvendt til alt fra drikkevand, bade og fontæner.


Konstantinopels akvædukter er bemærkelsesværdige for deres ingeniørmæssige og arkitektoniske bedrifter. Den mest berømte del af akvæduktsystemet er Valens Akvædukten (på tyrkisk Bozdoğan Kemeri) der blev bygget i år 373 af Kejser Valens, og som står til skue i det, der nu er det centrale Istanbul (sådan lidt på kanten af nabolagene Aksaray og Balat).

Valens Akvædukten er bygget med en række buer, der understøtter en lang vandkanal øverst. Og helt imponerende er det, at der under Valens Akvædukten i dag ligger en af Istanbuls travleste gader.


OBS: Skønt du sikkert vil kunne se flere kravle rundt på Valens Akvædukten, er dette ikke længere tilladt at gøre.


Selvom de fleste af akvædukterne ikke længere er i brug i dag, står de stadig som imponerende monumenter over byens rige historie. Nogle segmenter af akvæduktsystemet, herunder Valens Akvædukten, er gentagne gange blevet restaureret og bevaret som historiske vartegn.


Klik & støt bloggen:1 commentaire

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
Noté 5 étoiles sur 5.

Spændende...👍

J'aime

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page