top of page

En fantastisk oplevelse: Konstantinopels BymurEt stykke af den godt 1600-1700 år gamle Theodosiske Bymur, der omkransede det Byzantinske Riges hovedstad Konstantinopel, danner nu rammen om et udendørs oplevelsesmuseum.


De Theodosiske bymure (Konstantinopels bymur), der strækker sig over cirka 7 km fra Marmarahavet til Det Gyldne Horn, har gennem historien beskyttet Konstantinopel mod angreb fra blandt andet hunnerne, arabere og vikinger, indtil den 29. maj 1453, hvor osmannerne, efter to måneders intens bombardement, endelig brød igennem muren med deres enorme kanon.


Osmannerne erobrede Konstantinopel, hvilket markerede enden på Det Byzantinske Rige - et af verdens længst levende imperier.


I 2022 blev den første etape af et nyt renoveringsprojekt åbnet for offentligheden som et udendørs oplevelsesmuseum og galleri. Her kan besøgende gå rundt i gangene i muren, komme op i et par af de høje tårne og samtidigt opleve kunst fra lokale kunstnere.

I renoveringsprojektet har man lagt vægt på ikke at genopbygge muren, men i stedet at restaurere og sikre murens ruiner ved at benytte oprindelige byggemetoder og materialer. Stenene er primært fra øen Kinaliada.


Besøgende kan også fordybe sig i et spændende kort indlejret i jorden, der viser hele det gamle Konstantinopel (den såkaldte historiske halvø), samt en 3D-miniature af bymuren. Der er også installeret en tidslinje over muren og Konstantinopel på muren. Alt sammen er gjort for at give de besøgende en god oplevelse. Der er en lille boghandel og cafe på stedet.

Selvom en del af bymurens udendørsmuseum er tilgængelig for personer med mobilitetsbegrænsninger, er der stadig mange områder, der kræver, at man kan benytte de 1500 år gamle stentrin, som fører op til tårnene og byder på en fantastisk udsigt over Marmarahavet og omegn.


I nærheden anbefales et besøg til Panorama 360, et museum dedikeret til den osmanniske belejring af Konstantinopel i 1453, som byder på levende og fascinerende udstillinger.


Støt bloggen:


Flere etaper af muren vil også åbnes som udendørsmuseer som de efterhånden bliver renoverede.


OBS: Du bør kun gå op på bymuren i de beskyttede og renoverede udendørsmuseer.


For at besøge Mevlanakapi, bymurens udendørsmuseum:

- Den nemmeste måde er at tage sporvogn T1 eller T4 til Topkapi-stationen og dernæst gå gennem Topkapi Park hen til Mevlanakapi (Mevlana Porten).
Alle fotos er taget af Mit Istanbul DK og Martin Dufke 2022. Det historiske kort over Konstantinopel: commons.

1 kommentar

1件のコメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
5つ星のうち5と評価されています。

Helt afgjort et besøg værd 😊

いいね!

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page