top of page

10 facts om Basilika Cisternen, den med Medusahovedet

Opdateret: for 5 timer sidenDet sunkne palads under Istanbul: Basilika Cisternen (Yerebatan Sarnıcı), et vidunder, dybt under byens summende gader, blev bygget af kejser Justinian I i det 6. århundrede som en slags forsoningsgave til byens borgere oven på Nika oprøret i 532.


Nika-oprøret, var en af de værste civile uroligheder i byens historie, drevet af to rivaliserende fraktioner, de Blå og de Grønne. Oprøret nåede sit højdepunkt i Hippodromen, hvor oprørerne, der oprindeligt var samlet for at udtrykke deres utilfredshed med kejser Justinian I's regering, råbte "Nika" - hvilket betyder sejr.


Efter flere dages kaos og ødelæggelse forsøgte kejser Justinian at flygte fra byen, men besluttede i sidste øjeblik at blive og slå oprøret ned. Med råd fra sin hustru, kejserinde Theodora, udarbejdede han en plan hvor han indbød oprørerne til et 'forsoningsmøde' i Hippodromen.Her lukkede og blokerede kejsererens soldater alle portene, hvorefter de omkring 30.000 oprørere alle blev massakreret et blodbad, som ganske effektivt satte en stopper for oprøret.


Kejser Justinian genetablerede kontrol over byen hvilket markerede begyndelsen på en periode med omfattende genopbygning, herunder genopførelsen af Hagia Sophia (som oprørerne havde brændt ned), og Basilika Cisternen med datidens udgave af 'borgerservice' på pladsen ovenover - der på dengangssprog* betød 'offentlig administration'.


Hvis du vil besøge Basilika Cisternen er det en god idé at købe billetten i forvejen online. Det kan du gøre ved at klikke her, og som et helt særligt tilbud også inkluderer en audio guide.


Her nedenfor lister jeg 10 andre sjove og spændende facts om dette fantastiske sted, der i dag fungerer som et af Istanbuls absolut mest besøgte museer.


1. Basilika Cisternen blev bygget i det 6. århundrede under kejser Justinian I's styre for at forsyne Konstantinopels paladser med vand.


2. Den er kendt på tyrkisk som "Yerebatan Sarayı", hvilket oversættes til "Det Sunkne Palads", på grund af dens imponerende underjordiske arkitektur, der minder om et palads.


3. Cisternen dækker et areal på næsten 10.000 kvadratmeter, hvilket gør det til en af de største cisterner i Istanbul.


4. Der er 336 søjler i cisternen, som er arrangeret i 12 rækker. Disse søjler er genbrugt fra ældre bygninger og bidrager til cisternens unikke atmosfære.


5. To af cisternens søjler hviler på blokke udskåret med Medusa-hoveder. Legend har det, at placeringen af Medusa-hovederne – det ene på siden og det andet på hovedet – blev valgt for at neutralisere deres forbandelse.


6. Vandet til Basilika Cisternen blev transporteret fra Belgrad-skoven, som ligger 19 kilometer nord for Istanbul, via akvædukter.


7. I mange år var cisternens eksistens kun kendt af få, og den blev genopdaget af en hollandsk forsker, Petrus Gyllius, i 1545, som forskede i Istanbuls vandforsyning.


8. Fisk lever i vandet i Basilika Cisternen, som besøgende ofte kan se svømme omkring mellem søjlerne.


9. Cisternen har en meget god akustik og har været vært for koncerter og andre kulturelle arrangementer, hvilket tilføjer en unik oplevelse for både udfører og publikum.


10. Basilika Cisternen har optrådt i flere film og bøger. Ud over de nævnte "Inferno" af Dan Brown og James Bond-filmen "From Russia with Love", har dens mystiske og atmosfæriske miljø inspireret mange fortællinger og legender gennem tiden.*dengangsprog er ikke et fagligt eller et reelt dansk ord, men et udtryk jeg bruger for nemhedensskyld - og så er det da ret underholdende..

1 komentarz

Oceniono na 0 z 5 gwiazdek.
Nie ma jeszcze ocen

Oceń
Oceniono na 5 z 5 gwiazdek.

Tak for spændende og bloddryppende beretning .. brutalitet og kreativitet... Noget af en historie 😉

Polub

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page