100 års frihed: 30. august
top of page

100 års frihed: 30. august

Opdateret: 1. okt. 2023

Den 30. august 2022 fejrer Tyrkiet 100 året for det sidste og afgørende slag i det der kaldes den græsk-tyrkiske krig der varede fra 1919 til 1922

Den græsk-tyrkiske krig fandt sted i kølvandet på 1. verdenskrig, hvor Osmanerriget havde været allieret med Tyskland – og dermed tabte krigen.


Kort fortalt blev Osmanerriget delt mellem de allierede sejrsherrer. De allierede havde, under ledelse af Storbritanien, i Sevrés-traktaten lovet Grækenland at de kunne få en del landområder af det tidligere Bysant tilbage.

Således gik grækerne i land i Smyrna (nutidens Izmir) og begyndte at ‘indtage’ landområder i Anatolien – alt under dække af Sevrés-traktaten – en traktat der dog aldrig var blevet ratificeret af hverken Grækenland eller Osmanerne.


Men selv om Osmaner-sultanen far Konstantinopel (nutidens Istanbul) var med på grækernes hold, voksede en tyrkisk national bevægelse, under ledelse af Mustafa Kemal, sig større og større… blandt andet med støtte fra den Sovjetiske Bolsjevikiske Revolution, der sendte våben og ammunition til den tyrkisk nationale bevægelse.

Efter en række slag og tab på begge sider, vandt den tyrkiske national bevægelse og også det sidste store 4-dage lange Slaget ved Dumlupınar der resulterede i at grækerne flygtede til byen Smyrna (nutidens Izmir).

Små 10 dage senere den 9. september 1922 befriede Den Tyrkiske Nationalforsamlings hær så byen Smyrna – og satte dermed punktum for den udenlandske tilstedeværelse/besættelse i/af Anatolien.

Mudanya Fredstraktaten blev udarbejdet og et år senere lå Lausanne-traktaten klar – det er denne traktat der i dag stadig er i kraft og som ingen udløbsdato har.

Lausanne-traktaten (1923) annulerede Sèvres-traktaten (1920) og fastlagde grænsen mellem Tyrkiet og Grækenland og gav Tyrkiet Izmir tilbage, hvorefter samtlige græske indbyggere blev fordrevet. Tyrkiet afstod øerne Rhodos og Dodekaneserne til Italien og Cypern til England. Lausanne Traktaten regulerede krigs- og handelsfartøjers ret til at passere Bosporus.

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page