top of page

En Nation Fødes: Derfor blev Ankara hovedstad


Anitkabir I Ankara der huser Atatürk mausoleum
Anitkabir I Ankara der huser Atatürk mausoleum

I århundreder - eller rettere gennem et par tusinde år, var Konstantinopel (Istanbul) centrum for politik og kultur. Men i 1923 besluttede den tyrkiske regering under ledelse af Mustafa Kemal Atatürk at flytte hovedstaden til Ankara. I dette indlæg på Mit Istanbul DK, tager vil jeg forøge at skabe et overblik over dette skift der blev gjort af flere vigtige årsager.Første og fremmest var, og stadig er, Ankara mere centralt placeret i landet mens Konstantinopel (Istanbul fra 1930) lå, og stadig ligger, i det vestlige Tyrkiet. Ved at flytte hovedstaden til Ankara ønskede de første regering af republikken at give landområderne i det indre Anatolien mere politisk og økonomisk opmærksomhed. Ved at gøre Ankara til hovedstaden blev der dermed sendt et signal om decentralisering og lige fordeling af ressourcer til hele landet.


I kølvandet på Første Verdenskrig hvor Osmannerne sloges på tyskernes side, og det Osmanniske Riges sammenbrud blev Konstantinopel besat af de allierede

En anden afgørende faktor for flytningen var en række historiske begivenheder. Konstantinopel var tidligere hovedstad for det Byzantinske Rige og senere det Osmanniske Imperium. I kølvandet på Første Verdenskrig hvor Osmannerne sloges på tyskernes side, og det Osmanniske Riges sammenbrud blev Konstantinopel besat af de allierede, hvilket fik Atatürk og de tidlige tyrkiske nationalistiske ledere til at betragte byen som et symbol på fortidens undertrykkelse. Ved at vælge Ankara som hovedstad ønskede de at skabe en ny start og et symbol på et nyt moderne Tyrkiet.


Foto: Ekrem Osmanoglu

Desuden tiltog Ankara sig økonomisk vigtighed. Byen blev valgt som hovedstad, da den blev betragtet som mere praktisk og mindre overfyldt end Konstantinopel (Istanbul). Gennem Atatürks indsats for at modernisere og industrialisere landet opstod der behov for et nyt politisk og økonomisk center, der kunne understøtte denne udvikling.


Endelig spillede geostrategiske betragtninger også en rolle i denne beslutning. Ankara ligger tættere på grænserne til Europa og Mellemøsten og var derfor mere bekvemt placeret for Tyrkiets udenrigspolitiske strategier. Som hovedstad kunne Ankara lettere samle og koordinere regeringens politik og aktioner.


Selvom mange romantiserede Konstantinopel som en kulturel juvel, kunne republikken Tyrkiet ikke se bort fra de praktiske omstændigheder og de potentielle fordele ved at flytte hovedstaden til Ankara.

  • Et signal om decentralisering og lige fordeling af ressourcer til hele landet.

  • Skabe en ny start og et symbol på et nyt moderne Tyrkiet.

  • Behov for et nyt politisk og økonomisk center, der kunne understøtte denne udvikling.


 

Du kan læse mere om Martin der har skrevet dette indlæg, ved at klikke på navnet ved overskriften øverst i dette indlæg.

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

God læsning... Tak 😉

Like

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page