top of page

Rejseklar: Undgå problemer med veksling af DKK i Istanbul

Opdateret: 9. majDet kan være lidt af en udfordring, at omveksle danske kroner til den tyrkiske lira (TRY) når du står i Istanbul. Mens det de seneste par år er blevet super udbredt at bruge kort eller digitale betalingsmetoder over det meste af Istanbul (Covid-19 pandamien speedede udviklingen op), så kan der stadig være situationer, hvor kontanter er nødvendige. Og så er det, at du finder ud af, at det ikke er helt lige til, at finde et vekslingsbureau eller bank der vil veksle dine medbragte danske kontanter i Istanbul.


Hvorfor Er Danske Kontanter Svære at Veksle?

Ifølge Nationalbanken, er der begrænsede muligheder for direkte omveksling af danske kontanter i udlandet. Den danske valuta er en relativ lille og sjælden valuta, og holdt sammen med stramme hvidvaskningsregler kan de derfor være svære at komme af med igen - for vekslingsbureauer og banker.

Nationalbanken fremhæver, at det ofte kan være lettere og mere økonomisk at foretage elektroniske overførsler eller bruge internationale kreditkort. Disse alternativer kan samtidigt også undgå høje gebyrer og dårlige vekselkurser, som kan være forbundet med fysisk valutaomveksling i Istanbul og det øvrige Tyrkiet.


Løsninger for Rejsende

Kontanter:

Hvis du absolut ønsker du at tage kontanter med herned, kan jeg kun anbefale dig at veksle en del af rejsebudgettet til en mere almindeligt accepteret valuta, som f.eks. Euro eller USD, før du tager afsted.

I den nuværende tyrkiske økonomiske klima, ændrer tingene sig hurtigt og ofte fra dag til dag. Måske siger et vekslingsbureau OK til at veksle danske kroner om mandagen men nægter at røre ved kronen om tirsdagen - og hvis de gør, kan det være til en voldsomt hoppende vekslingskurs. Med andre ord: Insisterer du på at tage udlands valuta med for at ville veksle hernede, så skal det være Euro eller USD.Kort & digitalt

Jeg vil opfordre rejsende til Istanbul og det øvrige Tyrkiet, at overveje kort eller elektroniske betalingsmidler som et mere praktiske og ofte en del sikrere alternativ til kontanter. Kreditkort, debitkort og mobile betalingsapps tilbyder en vis grad af fleksibilitet og sikkerhed, der sjældent matches af kontanter, især når man rejser internationalt. Du kan hæve kontanter i pengeautomater overalt i Tyrkiet.

Pro Tips

  • Tag et par forskellige kort (debit/kredit) med. Et hovedkort og et andet 'nød' kort. Hvis nu der skulle ske et eller andet.

  • Kontanter bruges på markeder/basarer, gade handlen og i den private kollektiv trafik (Dolmus, Minibus osv). Du kan også bruge kort på markeder, men så er der ikke meget at prutte om i prisen.

  • Skal du hæve eller veksle penge, så gør det i bankernes åbningstider på hverdage. Om aftenen og i weekender og helligdage, helgarderer bankerne sig nemlig mod eventuelle udsving - de vil jo ikke miste noget - hvilket betyder at kursen ikke er super.

  • Mastercard can bruges som 'rejsekort' i metroen og færgesejlads i Istanbul (dog ikke Marmaray).

  • Tal med din kortudsteder om gebyrer.


klik & støt bloggen mitistanbul.dk


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page