top of page

Besøg: Hemmelig tunnel midt i Istanbul

Opdateret: 1. okt. 2023

Istanbuls travleste shoppinggade ligger inde med vanvittige mange hemmeligheder og gemte perler af historie. Ên af dem er en ud af tre tidligere kroer, der under jorden gemmer på noget helt særligt. Rumeli Han tunellen.


I 1894 stod 3 kroer færdige på den nuværende Istiklal Cd der løber fra Taksim pladsen og ned til Tunnel torvet i Istanbuls Beyoglu kvarter. Sultan II. Abdülhamids hovedforstander Sarıcazade Ragıp Paşa byggede de tre kroer på denne centrale gade der hver fik navn efter et af de kontinenter som Osmanerriget strak sig over:


Afrika, Anatolien og Rumelien (et Osmansk begreb for Balkan der er den del af Europa de besad).


Rumeli Han blev bygget ved siden af Aga moskeen og blev åbnet i 1994 – eller 1312 i følge Hijri kalenderen der var i brug i Tyrkiet til og med 1925.

Men under Rumili Han blev der bugget kanaliseringskanaler og baderum med udsmykning. Enkelte med mozaik andre rum holdt i rå mursten.Disse kanaler blev med årene helt glemt indtil en rædsom september aften i 1955:

Hvad der senere er påvist med det moderne term ‘fake news’ støttede den daværende Tyrkiske regering nedslagtningen af overvejende det i Istanbul bosiddende græske mindretal.


Huse blev sat i brand og et anslået op mod 37 personer dræbt mens 200-400 kvinder og drenge blev voldtaget af gale hober. På Istaiklal Cd var der mange græsk-ejede forretninger, mens den vanvittige hobe stak ild til flere bygninger, smadrede vinduer og pinte andre mennesker, søgte en større gruppe tilflugt i Rumeli Hans kanaliseringstunneller.


Istanbul pogromen i 1955, er ikke noget tyrkerne i dag taler meget om eller for den sags skyld lærer noget om i skolen. Det er en sort plet på dem tyrkiske historie der kostede den daværende statsminister livet (han blev dømt ansvarlig for pogromen og henrettet af et senere militærkup).


Et besøg ned i tunnellerne, der er ved at blive restaurerede, koster for udenlandske turister 5 USD og for tyrkiske turister eller udlændinge med opholdstilladelse 50TL (priser, april 2023). 

– Turen i tunnelen er hurtig overstået, men er en oplevelse der kan sætte fantasien i gang om hvad tunellen har været vidne til i dens godt 130 år.


Da jeg var dernede var det, grundet restaurering, mig ikke muligt at se en romersk Mozaik der gemmer sig dernede

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page