top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

Rejseklar: Kopivarer Fra Tyrkiet - Hvad Er (ikke) Tilladt

Opdateret: 20. mar.

Tyrkiet er et paradis for billige efterligninger af alt fra høretelefoner og tasker til tøj og armbåndsure. Men hvad siger loven egentlig om at bringe kopivarer ind i Danmark?

I dette blogindlæg vil jeg give dig et overblik over lovgivningen vedrørende import af kopivarer til Danmark og hvad du bør være opmærksom på.


Forestil dig, at du vandrer gennem Den Store Basar eller de snoede gyder bag Krydderibasaren i Istanbul. Du falder over tøj og ure til utroligt lave priser – og du ved med det samme: Det er ikke de ægte varer. Men tanken om, at 200 TL for en pæn T-shirt med et 'Prada'-logo virker som en god handel... så du slår til.


Kort tid efter tilbyder en mand dig 'designerparfume' fra en taske for '10 EURO'. Du tænker, det er en god handel, og køber den også.

Efter at have brugt flere tusinde tyrkiske lira og nogle timer senere, sidder du på dit hotelværelse og kigger på dagens indkøb.


Pludselig bryder en kold sved frem, da du tænker på reglerne for at indføre, hvad der tydeligvis er, kopivarer til Danmark.

Du må gerne indføre kopivarer til 'personligt brug' i Danmark, men du må ikke videresælge disse varer...


Om 'personligt brug' inkluderer et par T-shirts til vennerne derhjemme, kan være et spørgsmål om fortolkning – jeg er ikke jurist, så det må du selv vurdere.


Det er dog klart, at indførsel af billige kopivarer fra Tyrkiet til videresalg, f.eks. på sommerens markeder eller festivaler, ikke er tilladt.


EU-regler versus regler fra ikke-EU-lande

Da Tyrkiet ikke er medlem af EU, er der en øvre grænse for værdien af de kopivarer, du må indføre til Danmark, som i øjeblikket er på 3250 kr. Spørgsmålet er, hvem der vurderer denne værdi, da du sandsynligvis ikke får en kvittering for dit køb i basaren.


Er det værdien af originalproduktet eller en estimeret værdi af kopivaren?

– Det kan jeg ikke svare på her, så sørg for at have lidt spillerum op til de 3250 kr.


Internetshopping, Facebookshopping & Instashopping

I visse Facebookgrupper reklamerer tøjbutikker fra Tyrkiet åbent med salg af kopivarer, som de kan sende til Danmark.


Men er det lovligt?

– Nej, det er direkte i strid med dansk lovgivning!

Et køb af denne type anses som 'onlinekøb', og da Tyrkiet ikke er EU-medlem, er det ulovligt at importere kopivarer til Danmark.


Hvis SKAT's toldere opsnapper en forsendelse med kopivarer, bliver den konfiskeret, og det er op til rettighedshaverne at afgøre, om de vil rejses sag (mod både modtager og afsender) og kræve erstatning.


Nye toldregler fra 1. juli 2021

Alle varer købt online fra lande uden for EU og sendt til EU vil blive pålagt moms – hvis værdien af pakken/varerne overstiger 80 kr.


Derfor:

  • Overhold den gældende lovgivning.

  • Når du rejser hjem til Danmark, sørg for at have et lille spillerum op til grænsen på 3250 kr.

  • Andre lande, som f.eks. Italien, har en nul-tolerance politik overfor kopivarer. Sørg derfor for at kende reglerne i de lande, du rejser igennem.

  • Køb ikke kopivarer fra Tyrkiet online!

  • ... overvej om det virkelig er det værd at gå rundt i en kopi


Mere info om kopivarer og toldregler


NOTE:

mitistanbul.dk kan ikke drages til ansvar for eventuelt ændringer i lovgivningen eller ændret praksis. Det den enkelte rejsendes eget ansvar at holde sig ajour med/overholde gældende regler på området.


Dette indlæg er en opdateret udgave af det oprindelige indlæg fra juli 2020.

foto: berlingske

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page